Speciale fietsroutes rondom jubileum VVV

13 juli 2010 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/REGIO -De Veluwse Fietsdag viert op dinsdag 3 augustus haar eerste jubileum in de huidige vorm. Voor het vijfde jaar op rij staan de VVV’s op de Veluwe in het teken van fietsen. Bij de deelnemende VVV-vestigingen is voor € 3,50 een route verkrijgbaar en ontvangen de deelnemers een presentje van de VVV, die dit jaar ook haar 125 jarig bestaan viert. In het kader hiervan zijn ook een vijftal speciale fietsroutes uitgezet over de Veluwe. Een deel van de opbrengst van deze routes gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

Sinds de eerste editie neemt het aantal deelnemers gestaag toe. Reden genoeg om ook dit jaar de eerste dinsdag in augustus uit te roepen tot Veluwse Fietsdag. In samenwerking met diverse ondernemers hopen de 16 VVV-vestigingen op de Veluwe de 3.000 deelnemers van vorig jaar te overtreffen.

De deelnemende VVV’s zijn: Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Elspeet, Epe, Ermelo, Garderen, Harderwijk, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Otterlo, Putten, Twello en Vierhouten.

Iedere VVV komt met eigen activiteiten rond de Veluwse fietsdag. De lengte van de fietsroutes ligt tussen de 35 en 40 kilometer. Daarnaast ontvangen de deelnemers bij veel VVV-kantoren een kortingsbon voor een kopje koffie en/of een ijsje. Starten is mogelijk vanaf 9.00 uur. Het presentje kan tot 16.00 uur worden opgehaald bij de VVV-vestiging waar men is gestart.

Voor informatie over de route en activiteiten kunnen de deelnemers terecht bij de VVV waar zij willen starten. Meer informatie is ook te vinden op www.develuwe.nl en op de site van de plaatselijke VVV (www.vvvplaatsnaam.nl)

Onderstaand een selectie uit de activiteiten:

De route van VVV Heerde gaat via de natuurgebieden Renderklippen en De Dellen richting Tongeren en Vierhouten. Deelnemers kunnen een bezoek brengen aan het Verscholen Dorp. Verborgen in de bossen hielden zich tussen 1943 en 1944 zo`n 100 onderduikers schuil in negen hutten. Er staan nu nog drie (ingebouwde) hutten, die aan de oorlog herinneren.

De fietstocht vanuit de VVV Ermelo is ongeveer 35 kilometer lang en loopt eerst langs het water van onder andere Strand Horst, waar net een nieuwe Pitch & Putt-baan is geopend. Verder gaat de route langs ontspanningscentrum de Blokhut in Putten. Op de terugweg voert de route door het bos via Drie richting Ermelo.

Vanaf VVV Putten is de route circa 37,5 kilometer en is gebaseerd op het fietsroutenetwerk. Via ‘het nonnenpad’ en Landgoed de Vanenburg gaat de route richting de randmeren. Het fiets- & voetveer brengt de deelnemers voor een klein bedrag van Horst naar Flevoland. Via de natuurgebieden Horsterwold en Nuldebroek gaat de tocht langs nationaal landschap Arkemheen- Eemland en natuurgebied de Delta Schuitenbeek voert de tocht terug naar Putten. Onderweg is er meerdere malen de gelegenheid om plaats te nemen op een terras en te genieten van iets lekkers met een kortingsbon.

De VVV’s in Ede en Otterlo delen een route die via bos en hei langs molens en uitzichtpunten gaat. Onderweg bestaat de kans om ‘wilde’ paarden’ tegen te komen. Bij de route horen ook enkele kortingsbonnen voor een versnapering onderweg.

De VVV in Twello laat de deelnemers genieten van gerestaureerde boerderijen en erven. Hoogtepunt is een geheel opgeknapt Mariakapelletje. Aan het eind van de route krijgen de deelnemers een gratis consumptie. De route is circa 34 kilometer lang.

In Nunspeet, Elspeet en Vierhouten beginnen de fietsers met een kop koffie en een plak cake. Bij vertrekt ontvangen ze een lunchpakket inclusief drinken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. Bij de VVV in Nunspeet staat de hele dag een springkussen en bij terugkomst krijgen de deelnemers nog een softijsje.

De route van VVV Epe is 37 kilometer lang en gaat door de natuurgebieden de Renderklippen, en het Zwolse Bos. Verder komt de route langs het Heerderstrand. Bij de controlepost onderweg kan men een gratis tweede kopje koffie krijgen.

Deze fietsdag vormt samen met de Molenfietsdag, die dit jaar op zaterdag 8 mei werd gehouden, een publieksactiviteit van de gezamenlijke VVV’s op de Veluwe met als doel de Veluwe als fietsbestemming te promoten.

advertentie
advertentie