Felle toon oppositiepartijen

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad besprak de Kadernota, die een opmaat vormt voor de opstelling van de gemeentelijke begroting voor 2011. In de nota worden voorstellen gedaan voor mogelijke bezuinigingen in de komende jaren. Ook het collegeprogramma voor de komende vier jaar is in de Kadernota opgenomen. Het collegeprogramma vormt een uitwerking van het akkoord dat CDA, VVD en CU-SGP na de gemeenteraadsverkiezingen in maart met elkaar afsloten.

Coalitie steunt bezuinigings- programma NIJKERK - De toon voor het politieke debat in de komende raadsperiode is gezet. De contouren werden duidelijk tijdens de bespreking van het collegeprogramma. De oppositiepartijen Lokaal Belang en PRO21 bestookten het college op felle toon met kritische vragen. CDA-fractievoorzitter Hugo Doornhof pareerde de kritiek met dezelfde heftigheid.

door Henk Brinkman

Bezuinigingen

Naar verwachtingen wordt rijksuitkering voor Nijkerk gekort met 4 miljoen euro. Het college wil dat opvangen met financieel-technische maatregelen, versobering van onderhoud van de openbare ruimte (minder schoonmaken van straten en parken), verhogen van inkomsten (hogere parkeergelden, hogere eigen bijdrage leerlingenvervoer), efficiënter werken van ambtenaren en verlaging van de bijdragen aan samenwerking met andere gemeenten in de regio. Het college wil de gemeentelijke lasten als het even kan niet verhogen.

Oppositie

Het college kan rekenen op de steun van de coalitiepartijen, maar de plannen werden kritisch onthaald door Lokaal Belang en PRO21. (PPP-raadslid Patricia van de Hurk was niet aanwezig). Volgens Aart Klompenhouwer zou de OZB voor huiseigenaren wel degelijk omhoog gaan in strijd met de verkiezingsbelofte van het CDA. Klompenhouwer: ,,De gemiddelde lastendruk gaat niet omhoog, maar daling van andere heffingen wordt wel gecompenseerd met verhoging van de OZB, zodat de gemiddelde lastendruk gelijk blijft. De huiseigenaren gaan dus meer OZB betalen. Bovendien gaan de parkeertarieven omhoog, de kosten voor paspoorten en rijbewijzen. En dat terwijl het CDA in de verkiezingen keihard heeft toegezegd dat de lasten niet omhoog zouden gaan.” Hugo Doornhof pareerde de kritiek. ,,Voor huiseigenaren met een huis van minder dan 5 ton, gaat de OZB waarschijnlijk 17 euro per jaar omlaag. Wij houden ons dus aan onze belofte. De tijd dat de oppositie zomaar wat uit de heup kan schieten is echt voorbij.”

De gemeenteraad stelde de Kadernota vast als uitgangspunt voor het beleid. PRO21 en LB stemden tegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie