Waterschappen betreuren non-besluit provincies

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO - Waterschap Veluwe (Apeldoorn) en Waterschap Vallei en Eem (Leusden) betreuren dat de colleges van Gedeputeerde Staten van de Provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel geen besluit willen nemen over de door beide waterschappen gewenste fusie. De beoogde fusie levert een besparing op van 11 miljoen euro op jaarbasis en sluit aan bij het kabinetsbesluit om waterschappen efficiënter te laten werken.

De beoogde fusie tussen de twee waterschappen zou per 1 januari 2013 moeten ingaan. Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei en Eem hebben bij de provincies om een fusie verzocht om efficiënter te kunnen werken en minder kwetsbaar te zijn. De 11 miljoen euro die de fusie op jaarbasis oplevert, zorgt ervoor dat stijging van waterschapslasten wordt tegengegaan.

In december 2009 heeft het Kabinet ingestemd met voorstellen van alle waterschappen in Nederland om efficiënter te gaan werken en jaarlijks 100 miljoen euro te besparen. De beoogde fusie van Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei en Eem past in deze door de waterschappen zelf gestelde ambitie in het kader van hun ‘Actie Storm’ die door het kabinet is omarmd.

Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei en Eem doen er alles aan met de provinciebesturen in gesprek te blijven en op basis van argumenten hen te overtuigen van nut en noodzaak van de fusie. Ondertussen wordt een ambtelijke fusie met ingang van 1 januari 2012 voorbereid waarin de beide werkorganisaties worden samengevoegd in afwachting van de bestuurlijke fusie van de twee waterschappen waarmee de provincies formeel moeten instemmen.

Gedeputeerde Harry Keereweer van de provincie Gelderland: ‘Wij vinden het een goede zaak dat beide waterschappen zich voorbereiden op toekomstige opgaven, zodat zij in staat zijn ook op de langere termijn hun taken uit te voeren. Maar er is nog teveel onzekerheid over de schaalvergroting van de waterschappen en de bestuurlijke inrichting van Nederland om nu een verantwoorde beslissing te nemen. Zodra hierover een landelijke koers is te bepaald zijn wij graag bereid opnieuw met de waterschappen hierover in overleg te treden.’

advertentie
advertentie