Verhoging parkeergeld gehekeld

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Hilbrand Rozema (CU-SGP) sprak zijn steun uit voor de plannen en vroeg alleen of de hogere grafkosten en de hogere kosten voor leerlingenvervoer voor lagere inkomens kunnen worden gecompenseerd. De CDA-fractie had de nota nog niet bestudeerd, meldde Christien Zeldenrust. De fractie komt volgende week in de raadsvergadering met een uitgebreidere reactie.

OZB-belasting huiseigenaren gaat wel omhoog NIJKERK - De gisteravond bes[proken Kadernota met de plannen van het college voor bezuinigingen en investeringen voor de komende jaren, werd door de oppositiepartijen kritisch onthaald. Coalitiepartijen leverden slechts een beperkte bijdrage aan de discussie.

door Henk Brinkman

Patricia van de Hurk (PPP) von de verhoging van de parkeertarieven en de uitbreiding van het betaald parkeren ,,te gek voor woorden. Eigenlijk zou het parkeren overal gratis moeten worden.” Ook over de plannen voor cameratoezicht was zij uitermate kritisch, hoewel zij daar voor de verkiezingen daar aanzienlijk positiever over was. Ook vond zij het niet verstandig om de bijdrage aan bureau Halt, dat voor uitvoering van taakstraffen voor jongeren zorgt, niet verstandig.

Lastendruk

Aart Klompenhouwer (Lokaal Belang) constateerde dat het college de gemiddelde lastendruk niet liet stijgen, maar dat de OZB voor huiseigenaren wel degelijk omhoog gaat ,,ondanks de nadrukkelijke verkiezingsbelofte van het CDA.” Klompenhouwer: ,,Het college bezuinigt op de verwerking van GFT-afval en schrapt de takkenroutes. Daardoor kan de afvalstoffenheffing omlaag, maar dat wordt gecompenseerd door stijging van de OZB voor huiseigenaren.” Wethouder Bert de Graaf ontkende het niet.

Ook hekelde Klompenhouwer de verhoging van de parkeertarieven en de grafkosten. ,,Nijkerk wordt te duur om dood te gaan.”

Jan Duijnhouwer en Bert Ruitenberg (PRO21) verweten het college een gebrek aan visie. ,,De Kadernota is een degelijk stuk en de cijfers kloppen, maar het is een keuze voor stilstand. En dat betekent meestal achteruitgang.” Ruitenberg constateerde dat het college wel een ,,zuidwester heeft opgezet, maar het schip pas stormklaar gaat maken als het begint te waaien.”

Veensche Boys

Aart Klompenhouwer had ook gelezen dat de verplaatsing van Veensche Boys, cruciaal in de plannen voor Nijkerkerveen, op losse schroeven staat. Wethouder Bert de Graaf beaamde dat niet rechtstreeks, maar zei wel dat bij het niet verplaatsen ,,zowel de club als het gemeentebestuur blij zullen zijn.”

Het college neemt alle door de raadsleden en partijen gemaakte opmerkingen mee bij het opstellen van de begroting, die in het najaar wordt gepresenteerd. Volgende week moet de raad de Kadernota vaststellen als richtinggevend stuk voor die begroting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie