Veel kunstliefhebbers op pad

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Massaal trokken de belangstellenden naar de bijna veertig adressen, verspreid over Nijkerk en Nijkerkerveen. Veel exposanten kregen die eerste dag meer dan honderd kunstliefhebbers over de vloer. Ook vrijdag 14 en zaterdag 15 mei waren velen op pad om te genieten van over het algemeen kunst van hoog niveau. De reacties waren derhalve zeer positief. Het blijkt dat de Zuiderzeestad een flink aantal beoefenaars kent die de een af andere discipline van de beeldende kunst beheersen. Er viel dan ook veel te bewonderen zoals keramische objecten, sculpturen van brons, beelden van hout, brons en steen, schilderijen in diverse technieken, foto’s, glazen objecten, sieraden, textielkunst en gepimpte meubelen. Er kwamen veel mensen van buiten Nijkerk, zelfs uit België.

NIJKERK - Het initiatief van het stichtingsbestuur van Atelierroute Nijkerk om al op Hemelvaartsdag te starten, bleek een schot in de roos!

door Anneke Martini

Door het grote aantal deelnemers aan deze tweede atelierroute was het onmogelijk iedereen te bezoeken. Door de overzichtstentoonstelling bij Kreatief Centrum De Brink kon men een selectie maken. Naast amateur beeldend kunstenaars die voor de tweede keer acte de présence gaven, was er werk van een aantal nieuwe te zien. In het kort een impressie: Hennie Wilbrink volgde een docentenopleiding handvaardigheid en een flink aantal korte cursussen. Zij is van vele markten thuis en toonde schilderijen in acryl- en olieverf, aquarellen op kaarten, keramiek, brons en objecten uit glas. Nieuw zijn de sieraden en schalen van glas. In Atelier aan Zee van Ine Koopmans en Jan Noordhuis, dat nog maar kort is gevestigd in Nijkerk, waren de verfijnde bronzen van Ine en de robuuste materieschilderijen van Jan te bezichtigen. Juist die tegenstelling maakte een bezoek aantrekkelijk. De drieluiken, ‘relieken’, vertellen een verhaal. De bronzen paardjes maakten hebberig. Ineke Versteeg heeft gevoel voor het verwerken van klei tot keramiek. Zij doet inspiratie op bij het zien van bijvoorbeeld architectuur van Gaudi of Hundertwasser, die zij ‘vertaalt’ in aantrekkelijke objecten met mooie glazuren. Bij Multitoon worden kringloopattributen gepimpt tot designstukken. Op een inventieve manier krijgen uitgediende meubelen een tweede leven. De leden van de Nijkerkse School kregen in De Havenaer vooral veel bezoekers tijdens Hemelvaartsdag. Deze acht kunstenaars vormen een zelfstandige Open Ateliergroep bij De Brink. Zij schilderden en tekenden voor deze atelierroute onder meer ieder op een geheel eigen wijze een deur. Het op deze manier figuratief tekenen vergt erg veel geduld. De Kleizolder van Magda Kleinleugenmors was voor deze gelegenheid verhuisd naar de tuin. Zij creëert vooral objecten die ook daadwerkelijk worden gebruikt, zoals een beeldschoon, strak theestel met kan in een helder groen glazuur. Haar ontwerpen zijn uniek. Daarnaast fantasievolle beelden. Atelier Klein Beekhoven ligt op een idyllische plek, even buiten de stad. De kippen en kuikens scharrelen er tussen de fraaie beelden door. Henk Pothoven maakt gevoelige, vaak religieuze beelden van steen en brons en weet zijn vakmanschap goed over te brengen op de cursisten. Op Hemelvaartsdag liep het er storm.

advertentie
advertentie