Unieke kunsttentoonstelling

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Een echte eyecatcher is De Pauw, met een vijf meter lange staart, van Martin Hogeweg en Roel van der Meer. Stijn Rietman toont schilderijen met landschappen en portretten en Sebastiaan Haykens exposeert kleurige olieverfschilderijen in diverse genres. De glasobjecten van Angela Teunissen en werken van diverse andere beeldend kunstenaars maken dat er een harmonieuze tentoonstelling valt te bezichtigen. Deze loopt tot en met 20 juni op Spoorstraat 1 te Nijkerk en is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Beelden en schilderijen bij Galerie Polhus NIJKERK - Er waren bij de opening van de nieuwe expositie bij Galerie Polhus minder belangstellenden dan bij voorgaande openingen. Dit werd echter goed gemaakt tijdens de Atelierroute waar honderden bezoekers alsnog kwamen kijken naar de prachtige beelden en schilderijen.

door Anneke Martini

De opening, muzikaal sfeervol omlijst door gitarist Melcher de Vries, werd 9 mei verricht door René Speelman, manager duurzaam ondernemen en amateurschilder. Hij is de bedenker van het lieflijke poppetje Jabbertje. ,,Kunst kijken is stilstaan, is zien, is ervaren, is betrokken worden en niet meer kunnen loslaten, is steeds weer nieuwe dingen zien, zelfs die dingen die de kunstenaar niet bedoeld heeft,” volgens Speelman. (…) Ik heb de drie kunstenaars vooraf kort gesproken en hen twee eenvoudige vragen gesteld. Echter, als je een kunstenaar vraagt naar de belangrijkste vorm en de belangrijkste kleur ontvouwt zich een palet aan verhalen en terminologie.”

Sebastiaan Haykens: ,,Het schilderen is als een noodzaak. Het creëren van een wereld waarin het prettig vertoeven is. Een wereld die gekenmerkt wordt door zowel de herkenbaarheid van de objecten als door de dwingende manier van weergeven zoals ik het wil zien. (…) Ik zie het als een continue studie en zoektocht naar esthetiek en monumentaliteit. Die zoektocht brengt mij onder meer bij de Ukiyo-e prentkunstenaars uit de 18e eeuw uit Japan.” Zijn Japanse mannen en vrouwen in hun prachtige gewaden zijn kleurig en decent. Elk doek heeft een verhaal dat de toeschouwer zelf kan invullen. Martin Hogeweg weet de karakteristiek van een dier op treffende wijze te vangen. ,,Door middel van -vaak geometrische- stilering en een grote intensiteit in de uitwerking probeer ik de geconcentreerdheid van het dier, in blik, anatomie en uitdrukking in het uiteindelijke beeld vast te houden. Verder zijn in de vormgeving voor mij vormrijm, vaak symmetrie, maar juist ook ruimtelijke contrasten, en de tactiele ervaring van de welvingen in het gladde oppervlak belangrijk.” Naast de monumentale De Pauw maakt De Liervogel grote indruk. Het is een blikvanger met een prachtig patina en een ragfijne geweven goudkleurige staart. Hij werkt samen met Roel van der Meer die met veel geduld het metaaldraad weeft. Stijn Rietman is een traditionele, figuratieve schilder die in grijze, beige en blauwe tinten de wereld om hem heen weergeeft in olieverf. Hij schildert plekken die de gemiddelde mens als kil en onwaardig ervaart. Maar tijdens het kijken naar zijn doeken ervaart de kijker het gevoel alsof hij even alleen is. De schilderijen en portretten stralen rust uit en getuigen van vakmanschap. Weerspiegeling in het water legt hij feilloos vast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie