Prijs voor stichting De Fakkel

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

De sculptuur verbeeldt een druppel op een gloeiende plaat. Maar in haar dankwoord gaf ze een draai aan die betekenis: ,,De gestage druppel holt de steen; dat is ook de kracht van onze stichting Fakkel 2000.”

Truus Jonker steunt blinden in Kameroen NIJKERK - De Nijkerkse Truus Jonker heeft op vijf mei in Wageningen de Paul Tensenprijs 2010 ontvangen uit handen van oud-minister Gardeniers-Berendsen. De prijs bestond uit een sculptuur, een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro voor haar stichting Fakkel 2000 die zich al ruim tien jaar inzet voor blinden en slechtzienden in Kameroen.

door Henk Brinkman

Truus Jonker is zelf blind. ,,Ik ben slechtziend geboren. Op school ontgingen me veel dingen,daardoor dacht ik dat ik dom was. Ik was als kind heel verlegen, maar ik ben erachter gekomen dat je daar niet ver mee komt. Ik heb geleerd om toch mijn mond open te trekken. Vooral als het erom gaat zwakkeren te verdedigen. Dat doe ik steeds makkelijker.”

StichtingFakkel 2000

Het idee om een stichting op te richten voor steun aan blinden en slechtzienden in Kameroen is ontstaan door de ontmoeting met René Myn Kong, een blinde asielzoeker uit dat land. Hij vroeg om leermiddelen voor zijn blinde vrienden daar. Truus Jonker wilde het structureler aanpakken en richtte eind 1999 de stichting op. Deze telt behalve haarzelf nog twee bestuursleden.Een uit Iran gevluchte docent literatuurgeschiedenis, Hamid Talaie uit Soest, die zelf ook slechtziend is en Rita Paas uit Veenendaal, die jaren voor de Gereformeerde Zendingsbond heeft gewerkt in Malawi. Peter van Leerdam uit Renswoude, een bouwkundige die zich in Kameroen al jaren onvermoeibaar inzet voor kinderen met een beperking, is bereid ons team te komen versterken. Fakkel 2000 ondersteunt blinde kinderen en jongeren in Kameroen met leermiddelen en microprojecten .

Truus: ,,Dat gaat niet via de overheid. Anders blijft er veel te veel aan de strijkstok hangen. In landen als Kameroen is democratie een illusie. Geld voor hulp verdwijnt in de zakken van overheidsfunctionarissen en het gewone volk krijgt niets. Wij werken samen met lokale partners die zich al jaren onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van hun medeblinden daar. Zij adviseren ons ook over projecten. Maandelijks mailen zij ons hun verantwoording van het geld toe, zodat we weten dat ons geld goed wordt besteed. Ze moesten wel wennen aan onze bureaucratie, maar erkennen dat dit duidelijkheid schept voor alle partijen. Zij hebben ons geleerd om de moed niet te verliezen en te blijven vertrouwen. Wat dat betreft hebben zij ons de ogen geopend en ons geleerd verder te kijken dan onze neus lang is.”

Paul Tensenprijs

De Paul Tensen Stichting subsidieert kleinschalige projecten voor rechtstreekse hulp aan kinderen met een beperkingen maatschappelijk achtergestelde kinderen.De stichting is in 1981 opgericht door Wim Tensen, de vader van Paul Tensen, die op jonge leeftijd is overleden. Hij heeft de prijs in het leven geroepen om de nagedachtenis aan zijn zoon levend te houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie