Open dag bij boer Van Dasselaar

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Drikus van Dasselaar heeft op zijn agrarische bedrijf in de Arkemheenpolder een gloednieuwe stal laten bouwen, waarbij gebruik is gemaakt van de modernste inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Daarvoor zijn richtlijnen die zijn samengevat in de zogenaamde Maatlat Duurzame Veehouderij.

Moderne stal is luxe plek voor koeien NIJKERK - Dat boeren niet met hun tijd zouden meegaan, is een achterhaalde gedachte. Het bewijs tegen deze gedachte werd onlangs weer geleverd bij de open dag bij het familiebedrijf Van Dasselaar aan de Bremerseweg. De open dag was ter gelegenheid van de opening van een gloednieuwe en zeer moderne stal.

door Henk Brinkman

De stal is voorzien van GreenStall flexibele ligboxafscheidingen, die zijn ontwikkeld om de koeien zo te kunnen laten liggen ‘alsof zij in de wei liggen’. De boxbedekking bestaat uit op de beton bevestigde autobanden die gevuld zijn met wit zand. De stal is voorzien van een geïsoleerd dak met een lichtdoorlatende oversteeknok. Het gevolg is een zeer ruime en lichte stal. Van Dasselaar: ,,De koeien hebben een ruime ligplek en een ruime vreetplek. Het is voor koeien eigenlijk een luxe stal.”

Op de open dag waren zo’n 1500 tot 2000 nieuwsgierigen, vooral uit de agrarische sector, afgekomen om de nieuwe stal te bewonderen. De familie Van Dasselaar verzorgde broodjes belegd met hamburgers voor de bezoekers.

De hamburgers waren afkomstig uit de eigen slachterij. Dat is de tweede tak van het bedrijf van Van Dasselaar, de eigen slagerij. Van Dasselaar: ,,Ook gewone Nijkerkers kunnen terecht in de slagerij. Maar we slachten bijvoorbeeld ook voor restaurant de Salentein.” ·

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie