Expeditie Corlaer feestelijk afgesloten

4 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het Corlaer College is één van de 13 scholen die is uitgekozen om het project ‘Durven Delen Doen’ uit te voeren. Het project is door de Programmaraad Innovatie-Voortgezet Onderwijs in het leven geroepen om de middelmatige cultuur in het onderwijs een halt toe te roepen. Het Corlaer College kreeg voor het project subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar moest zelf ook een financiële bijdrage leveren. Er was € 1000, = per leerling beschikbaar gesteld, € 15.000, = derhalve per groep. Met dat bedrag kregen de leerlingen de kans om competenties te tonen op het gebied van liefdadigheid.

Leerlingen op expeditie de wereld over NIJKERK – Het Corlaer College startte 3 jaar geleden met ‘Expeditie Corlaer’. Na 1,5 jaar voorbereiding gingen 120 leerlingen, verdeeld in 8 teams en onder leiding van een teamcoach, verleden jaar op expeditie naar Gambia, Burkina Faso, Roemenië, Canada, Suriname, India, Egypte en Zuid-Afrika. Doel was om gebruik te maken van talenten en die verder te ontwikkelen én ervoor zorgen dat ergens in de wereld een situatie werd verbeterd.

door Belinda van der Horst

In Gambia werd een school geholpen met de aanschaf van een speelplaats en werden er sport-, cultuur-, en ICT-lessen verzorgd. Op een school in Burkina Faso verdwenen de theorielessen gymnastiek van het rooster om plaats te maken voor lestijd op het sportveld, waarvoor schoolspullen en kennis werden aangereikt. De leerlingen die naar Roemenië zijn geweest, werkten 2,5 jaar samen met leerlingen van een middelbare school in dat land. Gezamenlijk kwamen zij in contact met een kindertehuis dat matrassen, schoolspullen, voedingsmiddelen, een wasmachine en een koelkast kreeg. Het team dat naar Egypte ging schonk het ingezamelde geld aan de Stichting Plan en richtte hun aandacht aan Egyptische leeftijdsgenoten en hun cultuur.

Samen met de Stichting Spirit of Sport zorgde het team wat naar Zuid Afrika ging voor materialen en organiseerden zij een sportevenement voor kinderen. In Canada werd samen met Canadese leerlingen werd onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatverandering op waterrijke gebieden in Nederland en Canada. De resultaten zijn verwerkt in online lesmateriaal voor basisschoolleerlingen. In Suriname werd op 2 scholen een computerlokaal met computers, internet en airco gerealiseerd. In India kreeg een meisjesweeshuis waterzuiveringsinstallaties en werd er veel tijd doorgebracht met de weesmeisjes.

Verleden week werd ‘Expeditie Corlaer’ afgesloten met een eindconferentie. In sporthal Corlaer bouwden leerlingen een enorme vlieger die later op de dag werd opgelaten.

Begin van dit jaar organiseerde het Corlaer College een Charity Event met presentaties over de expeditie en (inter)nationale culinaire traktaties. Van de recepten werd een kookboek gemaakt. De opbrengst is bestemd voor de 8 goede doelen.

advertentie
advertentie