Sparta bezwijkt onder de druk

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

Boeve 0-1; Hamstra 0-2

NIJKERK - Een week na het veroveren van de koppositie is Sparta Nijkerk hem al weer kwijt. Het verlies tegen SDC Putten betekent zo goed als zeker afscheid van de titel, omdat concurrent IJsselmeervogels wel won en de Nijkerkers hiermee passeerden.

Het lijkt erop dat Sparta moeite heeft met de favorietenrol. In de underdogpositie konden de Nijkerkers vorige week voor een daverende verrassing zorgen door IJsselmeervogels thuis te verslaan. De mentale druk van het koploperschap leek de Nijkerkers echter op te breken. Dit in tegenstelling tot IJsselmeervogels dat zaterdag tot het gaatje moest voor de drie punten. Eerst stonden de Spakenburgers in Veenendaal lang met 1-0 achter tegen GVVV. En toen iedereen zich verzoende met een gelijkspel, scoorden de rood-witten in de 96e (!) minuut alsnog de winnende treffer.

De opgave voor Sparta was duidelijk; er moest gewonnen worden in de strijd om het kampioenschap. De Nijkerkers begonnen verkrampt, maar werden gaandeweg de eerste helft beter. Het leidde tot enkele kansen op een treffer, maar het vizier van de aanvallers stond niet scherp. SDC Putten beet wel degelijk van zich af en nam halverwege de eerste helft zelfs de leiding na een snelle aanval over de rechterkant. Na de treffer was Sparta Nijkerk het kwijt en had duidelijk moeite met de extra druk van het moeten winnen.

Toen de gelijkmaker voor rust niet viel, moest de ploeg zich in de rust opladen voor de beslissende tweede helft. Het begin was zeker acceptabel en leidde al snel tot enkele kansen. Toen die echter niet verzilverd werden, groeide het ongeduld. Steeds vaker werd de lange bal gehanteerd in de hoop dat de spitsen Van der Wilt en Van Nijhuis hem een keer goed voor de voeten zouden krijgen. De ballen die gevaarlijk waren, vielen echter allemaal aan de verkeerde kant van de paal of waren een prooi voor doelman Benlahsen.

Onrust

Het was ook zeker niet zo dat de Nijkerkers SDC Putten in de houdgreep had, want de gasten waren met hun aanvallen minstens net zo gevaarlijk. Waar de oranje aanvallers alle moeite hadden om de verdedigers van zich af te schudden, zorgde de blauwe aanvallers met hun snelheid voor veel onrust. Toen het geloof op een goed resultaat langzaam wegebde, zorgde aanstaand Spartaan Hamstra voor de beslissende 0-2.

De titelkansen voor Sparta Nijkerk zijn daarmee enorm geslonken. Concurrent IJsselmeervogels boog in Veenendaal een 1-0 achterstand in de laatste minuten en blessuretijd om in een 1-2 overwinning. De Vogels staan daarmee weer twee punten boven de Nijkerkers met nog twee duels te gaan.

Zaterdag speelt Sparta Nijkerk in Veenendaal tegen degradatiekandidaat DOVO. Als de oranjehemden de kleine kans op het kampioenschap levend willen houden, moeten ze zelf winnen en hopen op een stunt van ODIN’58. Het duel tussen DOVO en Sparta Nijkerk begint zaterdag om 14.30 uur op sportpark Panhuis.