Monument voor evacués onthuld

21 april 2010 om 00:00 Nieuws

Het monument is een initiatief van Willy Klok – van Dasselaar, in samenwerking met het Corlaer College en de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden. Gerrit Boskeljon en zijn familie woonden de bijeenkomst bij.

Nijkerk was toevluchtsoord vluchtelingen NIJKERK - Burgemeester Gerard Renkema onthulde gistermiddag op de begraafplaats een herdenkingsmonument voor evacués uit Arnhem en omgeving die in de Tweede Wereldoorlog in Nijkerk zijn overleden en begraven. De onthulling werd onder andere bijgewoond door voormalige evacués en nabestaanden. Op 17 april is er in Huissen ook een gedenkteken voor de evacués onthuld. Een groot aantal bewoners uit deze stad kwam na de evacuatie, van de Slag om Arnhem, in Nijkerk terecht.

door Belinda van der Horst

De grootvader van Boskeljon is één van de overleden evacués. Boskeljon vertelt dat zijn grootvader, na de evacuatie, eerst is ondergebracht in het Kröller-Müller museum in Otterlo en vervolgens in Nijkerk. Boskeljon weet niet beter dan dat het graf van zijn grootvader is geruimd, wat niet zo blijkt te zijn. Hij vindt het dan ook geweldig dat er een monument is gekomen.

Vijf kinderen van de familie Eerden uit Huissen, voormalige evacués, waren ook aanwezig. Hun ouders verloren in de oorlog hun kindje, dat in Nijkerk begraven ligt. Het graf van dit kindje was tot dusver onbekend bij de initiatiefnemers.

Burgemeester Renkema zei in zijn toespraak dat vele evacués een anonieme rustplaats in Nijkerk vonden. ,,Herdenken is zinvol. Het is een symbool van een tijd die we niet meer terug willen”, aldus Renkema. Journalist Anton van Renssen heeft huisarts Henk Schreuder en de onlangs overleden Jan van de Mast, die in de oorlog werkzaam waren in het noodziekenhuis in de Gasthuisstraat, geïnterviewd en vertelde enkele van hen ervaringen. Schreuder heeft een boek geschreven, getiteld ‘Toch huisarts’. Ria Vries van de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden, las enkele fragmenten uit het boek voor.

Martien van Hemmen uit Huissen heeft het initiatief genomen om, in samenwerking met de Burger Initiatief Groep Begraafplaats Huissen-Stad, een gedenkteken te realiseren ter nagedachtenis aan de evacuatie. Het gedenkteken werd op 17 april onthuld en heeft de naam ‘Exodus’, wat symbool staat voor de enorme uittocht van evacués uit dat gebied. Het gedenkteken is aanvankelijk bedoeld voor 3 dappere mannen uit Huissen, waarvan de jongste nog maar 16 was. Zij verdronken in de Rijn toen ze evacués, waaronder hun familie, hielpen met de oversteek. Tragisch is dat hun lichamen nooit zijn gevonden. In navolging van het gedenkteken komt er een Exodus wandeltocht.

Vervolgens werd het Nijkerkse herdenkingsmonument, een piramide, onthuld. Renkema bedankte alle betrokkenen voor de realisering. Sharon Schriever, leerling van het Corlaer College, las een gedicht voor dat gemaakt is door medeleerling Nelianne van Bloemendaal. Bij het monument staat de inscriptie: ‘September 1944 – Mei 1945 ter herinnering in Nijkerk overleden evacués uit Arnhem en omgeving’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie