Wereldprimeur voor Nijkerks bedrijf Sell

14 april 2010 om 00:00 Nieuws

Dullemond ontving maandag twee prijzen tijdens het Business Event. Hij werd gelauwerd als industrieel ondernemer van het jaar. Ook werd hem de Rabobank Award voor het beste idee toegekend. Hij stond er wel even van te kijken. Dat deed ook de presentator van de avond, oud-journaallezer Gijs Wanders, toen Dullemond vertelde dat Sell Kunststoffen en Westmark (een belangrijke leverancier van producten voor de off-shore industrie) een piratenafweersysteem voor schepen hebben ontworpen. Ook de Nijkerkse touwfabriek Langman is bij de ontwikkeling betrokken en levert de speciale lijnen voor het systeem. Dullemond: ,,Inmiddels is het systeem getest in samenwerking met de Koninklijke Marine, de kustwacht en de reddingsbrigade. Op volle zee. Het systeem bleek voor 100 procent te werken. De mariniers die de rol van piraat speelden, konden niet aan boord komen.” Dullemond meldt dat er op korte termijn een presentatie van het systeem komt.

Piratenbestrijding begint in Nijkerk NIJKERK - Directeur Wim Dullemond van het Nijkerkse bedrijf Sell Kunststoffen onthulde maandagavond tijdens het Business Event een wereldprimeur. Zijn bedrijf heeft in samenwerking met Westmark B.V. een systeem voor schepen ontworpen waarmee aanvallen van piraten zonder gebruik van geweld kunnen worden afgeweerd. ,,Daar zit de hele wereld op te wachten,” was de verbouwereerde reactie van presentator Gijs Wanders.

door Henk Brinkman

Revolutionair

Westmark regelt de verkoop van de systemen aan rederijen. Dullemond meldt dat er al één systeem is verkocht. Hij noemt het zelf een revolutionair ontwerp waarop patent berust. Dat hij werd uitgeroepen tot Nijkerks Industrieel ondernemer van het jaar en ook de Rabobank Award voor het beste idee kreeg toegekend is niet verwonderlijk. Wel dat het bedrijf zover gekomen is. Toen Dullemond het bedrijf in 1995 overnam, was het op sterven na dood. Dullemond: ,,Dankzij de steun van de Rabobank konden we voortbestaan. We zijn toen begonnen met de ontwikkeling en productie van een klimaatbeheersingssyteem voor stallen in de veehouderij. Dat werd een groot succes.” Dullemond en zijn medewerkers zijn graag bezig met de ontwikkeling van nieuwe kunststofproducten. ,,Eén keer is mij gevraagd een idee te kopiëren, maar dat vind ik helemaal niets. Ik wil zelf aan ideeën werken. Daarom zoek ik vaak naar samenwerking met anderen. Medewerkers, maar ook andere bedrijven. Dan zitten we hier lang aan tafel te praten en komen we steeds verder. Dan wil ik wel tegengas. Aan ja-knikkers heb ik niks.”

Sell Kunststoffen is vooral een ontwikkelings- en productiebedrijf. Voor de marketing van de producten en de verkoop werkt hij samen met andere bedrijven. Dullemond: ,,Je moet doen waar je goed in bent. En laten waar je niet goed in bent.”

Dullemonds bedrijf ontwikkelt en produceert een grote verscheidenheid aan kunststofproducten, zoals onderdelen voor huishoudelijke apparaten als koffiemachines, kunststof waterdoorlatende erfverhardingsplaten als ondergrond voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen, opritten en evenemententerreinen. ,,We moeten de risico’s spreiden. Dat hebben we met de crisis ook geleerd.”

Golfafslagmachine

Het nieuwste product van Sell Kunststoffen is een golfafslagmachine. Dullemond: ,,Ook daarvoor werkten we samen met een ander bedrijf, het Puttense automatiseringsbedrijf Van Wijngaarden Beheer. Zij leveren de software en wij de hardware.”

Het ssteem bestaat uit een kunststof toren van ongeveer 1,80 meter hoog. Het apparaat bevat zo’n 3000 golfballen een speciaal ontworpen tee. (Daarop liggen de golfballen bij de eerste afslag). Deze tee komt uit het ondergrondse ballenreservoir omhoog en legt het balletje klaar voor de oefenende golfer. De hoogte waarop de bal wordt klaargelegd is regelbaar, afhankelijk van de golfclub die de golfer wil gebruiken. Dullemond: ,,Het is een ideaal systeem voor wedstrijdgolfers die hun afslag willen trainen. Ze hoeven nooit meer te bukken om alles klaar te leggen. En met de software van Van Wijngaarden Beheer kunnen zij van tevoren bepalen hoeveel ballen zij willen slaan. Het apparaat regelt daarna alles automatisch. Heeft de golfer zijn bal geslagen, dan wordt de volgende bal alweer klaargezet.”

De oorspronkelijke botenbouwer uit Loosdrecht is nu een internationale ondernemer met klanten als Shell, Unilever, Philips. ,,Dat is ook dankzij het toppersoneel in mijn bedrijf.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie