Doornhof: ‘Een mooi akkoord’

7 april 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het vertrouwen van de kiezers moeten we nu wél waarmaken. Met het coalitie-akkoord hebben wij, CDA, CU-SGP en VVD, daarvoor hele belangrijke stappen gezet. Het waren geen gemakkelijke onderhandeling, maar er zit wel cement in deze coalitie. Het CDA heeft zich niet arrogant opgesteld,” zegt hij in dit interview daags na de presentatie van het coalitie-akkoord onder de titel ‘Helder als glas’.

‘Er zit wél cement in deze coalitie’ NIJKERK - ,,Ik had van tevoren een goed gevoel over de verkiezingsuitslag, maar de winst van twee zetels had ik echt niet verwacht. Dat was een verrassing.” CDA-lijsttrekker en fractievoorzitter Hugo Doornhof is nog niet helemaal bekomen van de ongedachte verkiezingswinst. door Henk Brinkman

Door het nieuwe akkoord lopen, naast het feit dat er geen nieuw stadhuis komt in de komende vier jaar (en daar ook geen besluiten toe zullen worden genomen), twee rode draden. De belastingdruk moet voor de inwoners van Nijkerk zo laag mogelijk blijven en er wordt veel verwacht van de inwoners, verenigingen en instellingen die veel zelf moeten initiëren. Daarnaast wordt vooral in de eigen, ambtelijke organisatie gekeken naar bezuinigingsmogelijkheden.

,,Bezuinigen in eigen huis’’

Hugo Doornhof: ,,We moeten niet de samenleving laten opdraaien voor de bezuinigingen die eraan komen. Ook is voor alledrie de partijen een uitgangspunt dat zorg en welzijn -als het even kan- buiten schot blijven. En we willen extra geld voor veiligheid en sport. Daarom zullen we eerst kijken wat er binnen de ambtelijke organisatie kan worden bezuinigd. Dat kan door efficienter werken, maar ook door slimmer samen te werken. Nu al wordt eraan gewerkt dat de belastingheffing door een organisatie als Tricijn wordt gedaan. Maar ook op andere gebieden kunnen we misschien wel door samenwerking op ambtelijke kosten besparen. En we hebben gezegd dat de gemeentelijke lasten zo laag mogelijk moeten blijven.”

Volgens Doornhof is expres voor die formulering gekozen. ,,Natuurlijk kunnen er omstandigheden komen, waardoor we genoodzaakt zijn de lasten te verhogen, maar alleen in uiterste noodzaak, als het écht niet anders kan. Hoofdafspraak is dat de lasten niet omhoog gaan. We weten alleen nog steeds niet precies hoe hoog de bezuinigingen van het rijk op de uitkeringen aan de gemeente zullen worden. Zonodig moeten we de ‘NUON-gelden’ (de opbrengst van de verkoop van de gemeentelijke NUON-aandelen, nadat de energiemaatschappij werd overgenomen, red.) inzetten om ondersteuning aan maatschappelijke organisaties en verenigingen in stand te houden.”

De partijen rekenen met een bezuiniging van 4 miljoen euro op de gemeentebegroting. Volgens Doornhof is dat een realistisch scenario. ,,Dat kan worden achterhaald als er extra bezuinigingen komen.”

,,Niet kapotbezuinigen’’

Doornhof zegt het niet hardop, maar duidelijk is dat hij niet uitsluit dat een nieuw kabinet niet het zwaarste bezuinigingscenario uit de kast trekt. Doornhof: ,,Hilbrand Rozema (CU-SGP) heeft tijdens de persconferentie ook duidelijk gemaakt dat we de samenleving niet kapot moeten bezuinigen. We kunnen ook leningen versneld aflossen. Dat ben ik met hem eens.”

Andere bezuinigingsmogelijkheden ziet Doornhof bij een lager niveau van onderhoud in de openbare ruimte en op de eigen bijdrage vanhet leerlingenvervoer. De kritiek van onder meer deze krant was dat het CDA gemakkelijk campagne heeft gevoerd door zich vooral ergens tegen te verklaren, tegen de mogelijke (ver)nieuwbouw van het stadhuis. Hugo Doornhof is het niet eens met de kritiek dat het CDA een negatieve campagne heeft gevoerd. ,,Wij hebben ruim een jaar geleden weloverwogen een zuiver standpunt ingenomen. Toen was er nog geen sprake van een verkiezingscampagne. Dat was een integer standpunt en daar hebben we aan vast gehouden. Ook in de coalitiebesprekingen.’’

,,Er was volgens ons iets mis met de uitgangspunten voor het onderzoek dat toen is uitgevoerd. Er moet een nieuw, goed onderzoek komen naar de mogelijkheden om de werksituatie van de ambtenaren te verbeteren. Zij moeten niet als haringen in een ton hun werk doen. Maar dat hoeft volgens ons geen 20 miljoen euro te kosten. De gedachte dat die oplossing er alleen kan komen met een nieuw stadhuis, klopt niet. Ook als er plannen komen voor ontwikkeling van de havenkom, past het huidige stadhuis daar prima in. Ook dan komt er wat ons betreft geen nieuw stadhuis.”

Doornhof wil dat de gemeente zoveel mogelijk ruimte laat voor instellingen, verenigingen en bedrijven om zelf op allerlei gebied initiatieven te nemen. ,,Daar hebben we veel vertrouwen in en daarom willen we daar ook niet op bezuinigen.’’

,,Dat geldt ook voor initiatieven om in 2013 te vieren dat Nijkerk 650 jaar stadsrechten heeft. Dat moet de gemeente niet bepalen, maar de inwoners zelf, de bedrijven de verenigingen. Daar mag wel geld bij, maar de gemeente moet niet de regie willen voeren. Het moet een echt volksfeest worden.”

Perspectief

Op de vraag hoe de gemeente erover vier jaar uitziet, reageert Doornhof verrast. ,,Goede vraag. Ik denk dat er over vier jaar een mooie gemeente is met nieuwe, kennisintensieve bedrijven, extra sportvelden, nieuwe huizen voor starters en ouderen, een groter gevoel van veiligheid en lage gemeentelijke lasten. Er wordt aan een mooi historisch centrum gewerkt.”

Wat dit laatste betreft rest nog de vraag of het nieuwe college de Eierhal gaat reconstrueren of restaureren. Doornhof herhaalt de stelling van (nu nog) wethouder Theo Manten, dat de Eierhal een monument blijft en wordt gerestaureerd. ,,Bij de vraag hóe de Eierhal wordt gerestaureerd, moet goed naar de Monumentencommissie worden geluisterd”, aldus Doornhof.

advertentie
advertentie