Niet bij brood alleen

7 april 2010 om 00:00 Nieuws

Er zijn tijden geweest dat politici van christelijke huize de inwoners wijdse vergezichten voorhielden over waar het met de samenleving naartoe zou moeten. Vooral in kringen van de vroegere anti-revolutionairen, die inmiddels zijn opgegaan in het CDA. Wie herinnert zich niet de zogenaamde Bergrede die de eerste fractievoorzitter van het CDA, Wilem Aantjes, hield? Maar ook de kleinere christelijke partijen lieten zich inspireren door de woorden van Jezus, dat een mens niet bij brood alleen leeft.

Op deze grootse idealen valt best wat af te dingen en meestal liepen utopische idealen stuk op de alledaagse, weerbarstige werkelijkheid. Dat neemt niet weg, dat inspirerende leiders iets losmaken in de samenleving. Kijk naar wat Barack Obama in de Verenigde Staten veroorzaakte.

Van die inspiratie is niets te merken in het nieuwe akkoord dat CDA, CU-SGP en VVD deze dagen hebben gepresenteerd als program voor de komende vier jaar. De vraag hoe Nijkerk er over vier jaar uitziet, verrast CDA-leider Hugo Doornhof, toch een telg uit een anti-revolutionair geslacht. Hij ziet een Nijkerk met mooie woningen, werkgelegenheid, burgers met een iets vollere portemonnee en een groter gevoel van veiligheid. Mooie zaken, daar niet van, maar een beetje magertjes. Het lijkt veel op het Nijkerk van nu. Niet voor niets is de cultuurnota geruisloos van de politieke agenda afgevoerd.

Het CDA gaat er prat op dat het goed naar de burgers heeft geluisterd. En het CDA belooft de burgers nu dat het de komende vier jaar goed op de winkel zal passen. Daar hebben CDA’ers helemaal gelijk in, maar het is iets anders dan inspirerend leiderschap. Je proeft de angst, dat men de verwachtingen niet kan waarmaken.

In het nieuwe bestuursprogram worden echte keuzes uit de weg gegaan. Wat nu als er grotere bezuinigingen van het rijk komen? Dan wordt er leiderschap gevraagd. Dan moeten er echte keuzes worden gemaakt. Je houdt je hart vast.

Niemand wil het zeggen, maar je merkt de hoop dat bij de landelijke verkiezingen op 9 juni er een meerderheid ontstaat voor een regering waar ook linkse partijen als de PvdA van Job Cohen deel van uitmaken. Want die bezuinigen misschien niet zoveel. En dat zou het nieuwe college wel goed uitkomen.

De huidige premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende complimenteerde het Nijkerkse CDA met de verkiezingswinst. Nu kun je hem horen brommen.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie