Ruime zege voor Sparta in leuke derby

7 april 2010 om 00:00 Nieuws

Hamstra 1-0, Van Nijhuis 1-1, Frederiksen 1-2, Henar 2-2, Van der Wilt 2-3, Vlugt 2-4, Van Rooijen 2-5, Van Nijhuis 2-6

PUTTEN - Buurman Sparta was Tweede Paasdag in de (inhaal)derby tegen SDC Putten duidelijk een maatje te groot. Maar anders dan de uitslag (2-6) doet vermoeden kregen de Nijkerkers de punten niet cadeau. door André Sijtsma

Tot aan de 65e minuut bood SDCP behoorlijk weerstand, maar de 2-4 van Niels Vlugt maakte aan alle Puttense illusies een einde.

Voor Sparta betekende de winst drie belangrijke punten in de race om het kampioenschap in de hoofdklasse B. De Nijkerkers hebben twee punten achterstand op koploper IJsselmeervogels, maar spelen zaterdag zelf thuis tegen het laaggeklasseerde Bennekom. IJsselmeervogels speelt zelf de altijd beladen derby tegen Spakenburg, dat ook nog kansrijk is, zowel voor de titel, als voor promotie naar de Topklasse.

Prima voetbalweer

De wedstrijd van zaterdag stond al drie keer eerder op het programma. Steeds gooide het weer roet in het eten. Deze keer was het prima voetbalweer en de toeschouwers hadden in groten getale de weg naar sportpark ‘De Putter Eng’ gevonden. Ze hadden er duidelijk zin in, niet in de laatste plaats omdat bij Sparta Nijkerk vier oud SDCP’ers hun opwachting maakten. Robert Smallenburg, Marco van Rooijen, Niels Vlugt en Albert van Nijhuis, de huidige topscorer in de hoofdklasse B verdedigden in het verleden de clubkleuren van de thuisploeg. Nog een pikant detail: ‘Puttenaar’ Harry Hamstra speelt volgend seizoen bij de oranje/zwarten.

SDCP nam -ondanks de underdogpositie- na 16 minuten brutaal een voorsprong. Op een voorzet van Melvin Bresser raakte Harry Hamstra -uitgerekend hij- de bal net voldoende om koppend de 1-0 op het scorebord te krijgen. Dit was voor Sparta het teken om de druk verder op te voeren en met snelle vloeiende aanvallen het Puttense doel op te zoeken. Met behulp van SDC Putten dat niet altijd even scherp genoeg was bij het uitverdedigen kwam Sparta in de 30e minuut langszij. Oud SDC’er Albert van Nijhuis frommelde de bal in het doel nadat de hele achterhoede van SDC verzuimde de bal weg te werken. Nog geen 10 minuten later wilde Wilbert Scheenstra voetballend uitverdedigen maar tot zijn ontzetting zag hij dat de Spartanen veel scherper waren. Stefan Fredriksen zorgde voor de 1-2 in het voordeel van de mannen uit Nijkerk.

Na rust pakte Sparta de draad weer op en ging op zoek naar de 1-3. Maar een uitval van SDC in de 50e minuut gaf Raoul Henar (oud Spartaan) de kans de 2-2 in te koppen op een prima voorzet van Melvin Bresser. De thuisploeg kon echter niet lang genieten van deze laatste treffer. Kees Pluim verspeelde de bal knullig op het middenveld waarna Maurice van der Wilt met een droge schuiver de 2-3 liet aantekenen.

Beslissend

SDC kreeg niet meer de kans om deze achterstand om te buigen naar 3-3. Het hielp Sparta Nijkerk wel aan de beslissende 2-4. Op bijna identieke wijze als de 2-3 tot stand kwam werd de bal op het middenveld verspeeld door Marcel Kamphuis en kon Niels Vlugt scoren. SDC Putten coach Richard Karrenbelt bracht voor de laatste 15 minuten Emiel Koops (Lennard van den Brink) en Gary Spiers (Iwan Bos) maar ook zij konden de wedstrijd niet meer keren voor de thuisploeg uit Putten.

In de allerlaatste minuut scoorde Sparta Nijkerk nog twee keer: de 2-5 kwam voor rekening van Marco van Rooijen die was ingevallen voor Stefan Fredriksen en de 2-6 werd gescoord door alweer Albert Nijhuis die nu alweer op een totaal aantal doelpunten staat van 20!

Sparta zal tegen Bennekom thuis de volle winst moeten pakken en kan dan afwachten wat de derby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg zal opleveren.