Marco Grothkopf, marktkaasboer

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Maar wat bij de kaasboer op de markt vooral prettig is, is dat er heerlijk veel keuze is, dat je mag proeven en dat je er persoonlijk geholpen wordt.

NIJKERKERVEEN - Wie haalt er nu niet iedere week op de markt kaas, drop, koek, groente, brood, vlees, bloemen en andere dingen die men nodig heeft.

door Maureen van Goethem

Marco Grothkopf (44) is via zijn grootvader, die een kaaswinkeltje op de Kamp in Amersfoort had en met de bakfiets zijn kazen verkocht, op de markt als kaasboer terechtgekomen. Toen Marco jong was, ongeveer veertien jaar, hielp hij zijn opa en zodoende is hij zoals hij zelf zegt erin gerold. ,,Ik keek af hoe hij het deed, kaas verkopen, en deed hem dan na.”

Eigenlijk wist hij toen hij van de middelbare school af kwam nog niet precies wat hij wilde. ,,Toen mijn opa ziek werd heb ik het bedrijf even overgenomen. Hij had toen eigenlijk maar zeven soorten kaas. Als hij nu zou kijken, er zijn zoveel meer soorten kaas, hij zou niet weten wat hij ziet. Er waren zelfs geen buitenlandse kazen.” Marco is in de zaak gebleven omdat hij het wel leuk vond. Toen hij 18 jaar was is hij zelfstandig gegaan. Heel langzaam heeft hij het uitgebreid en heeft hij zich aangesloten bij Daalder Kaas. Dit is een samenwerkingsverband van zelfstandige markthandelaren. Daalder Kaas is al sinds 1977 op markten in Nederland te vinden.

Marco heeft nooit meer de wens gehad om in een winkeltje kaas te verkopen. ,,Vooral het verschillende contact met de mensen, op de verschillende markten trekt mij enorm aan.”

In de kraam op de markt vindt u een groot en gevarieerd assortiment Hollandse en buitenlandse kazen, zoals uit Spanje, Italië en Frankrijk. Er is voor elk wat wils: van jong tot oud brokkel, van naturel tot diverse toevoegingen. ,,Natuurlijk kunt u bij ons even proeven, zodat u er zeker van bent dat u met het lekkerste stuk kaas naar huis gaat. De receptuur van de kazen wordt steeds verder ontwikkeld.”

Bij Daalder Kaas spaart u bij aankoop van kaas mee voor gratis cadeaus. Bij iedere besteding van € 2,50 ontvangt u een spaarmunt, die u in een handige Daalder spaarkoker kunt opsparen tot u het gewenste cadeau bij elkaar gespaard heeft. Het assortiment cadeaus wisselt steeds.

Op de vraag ‘Wat vind je het allermooiste aan het vak?’, antwoordt hij resoluut: ,,Dat de klanten tevreden weg gaan met een lekker stuk kaas. En dat geeft mij een heel goed gevoel.”

uMarco Grothkopf, marktkaasboer staat wekelijks op de donderdagochtendmarkt in Nijkerkerveen.

advertentie
advertentie