Restauratie of reconstructie?

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Van der Hurk diende de motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag. Diezelfde dag had de Monumentencommissie zich over de wijze van restauratie van de Eierhal uitgesproken. Die extra bijeenkomst van de Monumentencommissie vond plaats na aandringen van met name de fracties van de VVD en het CDA. Die hadden daarop aangedrongen nadat het college drie opties voor advies aan de commissie Grondgebied had voorgelegd over de wijze van restaureren van de Eierhal.

Monumenten- commissie: ‘restauratie’ NIJKERK - ,,De Eierhal is een monument. De Eierhal blijft een monument. De Eierhal wordt gerestaureerd.” Dat was de korte reactie van wethouder Theo Manten op de motie waarin Patricia van der Hurk het college wilde oproepen het eveneens niets aan duidelijkheid te wensen overlatende advies van de Monumentencommissie te volgen.

door Henk Brinkman

In oktober leek alles klaar om het groene licht te geven voor de plannen voor de herinrichting van het Molenplein, toen er onenigheid ontstond over de wijze waarop de Eierhal -een gemeentelijk monument- in oude glorie zou worden hersteld. In de overeenkomst van de gemeente en projectontwikkelaar Aprisco staat dat Aprisco de Eierhal gaat restaureren.

De Nijkerkse Ondernemersvereniging had gevraagd de parkeerkelder onder het Molenplein uit te breiden met 30 parkeerplaatsen. Die wens werd sterker toen besloten werd de Oosterstraat autovrij te maken, waardoor weer een aantal parkeerplaatsen verdween. Volgens de NOV waren er al te weinig parkeerplaatsen in het plan opgenomen.

Besloten werd te proberen de parkeerkelder door te trekken onder de Eierhal. Dat zou wel risico’s met zich meebrengen voor de Eierhal en Aprisco, die de zaak zou bekostigen stelde voor de Eierhal af te breken en na aanleg van de parkeerkelder weer op te bouwen. Aprisco had dat laten onderzoeken en meende dat dit de beste optie was. Ook de gemeente liet de zaak onderzoeken en ook in dat rapport kwam dit als beste optie uit de bus.

De Monumentencommissie verwees de conclusies van beide rapporten naar de prullenmand en beval aan de Eierhal ter plekke te restaureren. De gemeenteraadscommissie ondersteunde dit advies in meerderheid. Alleen CU-SGP zag er een heil in.

Vervolgens was het college aan zet. Dat kwam begin februari in een brief tot de slotsom dat er drie opties waren voor de wijze van restaureren. Eén waarbij de Eierhal ter plekke wordt gerestaureerd, zonder extra parkeerplaatsen. Een tweede optie is het restaureren binnen de bouwplaats, met aanleg van een grotere parkeerkelder, waarbij de Eierhal na aanleg wordt teruggebouwd. De derde optie was restauratie ter plekke met aanleg van de parkeerkelder.De meerkosten van zo’n 7 ton zijn dan voor rekening van de gemeente.

Deskundigen van het Amersfoortse bouwbedrijf Heijligers kwamen naar Nijkerk voor een toelichting op optie 2 aan de gemeenteraad. Tot verbazing van velen bleek de Monumentencommissie niet uitgenodigd te zijn. De wethouder had de voorzitter niet kunnen bereiken.

Verdeeld

De commissie bleek daarna verdeeld. De partijen van Lokaal Belang kozen voor de eerste optie, evenals PRO21 en Kees van den Heuvel. CU-SGP beval de tweede optie aan. VVD en CDA hadden daar wel een voorkeur voor, maar wilden raag een nieuw advies van de Monumentencommissie. Die kwam vorige week donderdag bijeen, waarbij ook de deskundigen van Heijligers hun plannen weer kwamen toelichten.

Voorzitter Bertie Lemstra stelde na de toelichting de definities van restaureren aan de orde. Zij had een deskundige architect op het gebied van monumenten uitgenodigd voor advies, architect Van Bleek. Die noemde restauratie op de bouwplaats een eufemisme voor afbraak. Ook al wordt gebruik gemaakt van authentieke materialen. ,,De nieuw opgebouwde Eierhal is dan een kopie van de oude, ook al worden authentieke elementen gebruikt. Authentiek is een geduldig woord. Het zal goed worden bij deze wijze van wederopbouw. Het wordt ongetwijfeld iets moois, maar het is geen monument meer.”

Van den Hoek van Heijligers erkende dat zijn voorstel neerkwam op reconstructie, maar dat het beeld daardoor niet zou veranderen. De Monumentencommissie koos daarna unaniem voor de derde optie.

Het college moet nu voor dinsdag 2 maart de knoop doorhakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie