PPP: ‘Passie vereist in de politiek’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De verhuizing van haar echtgenoot was ingrijpend. Patricia had hem jarenlang verzorgd, nadat hij een zwaar herseninfarct had gehad. ,,Ik vond dat het mijn taak was hem te verzorgen, maar ik was na al die jaren wel helemaal op. Het is wel een zware worsteling geweest om de zorg uit handen te geven. Bij die beslissing heb ik veel steun gehad van de predikant van de Vredeskerk, Edward van der Kaaij. Hij staat nu ook bij PPP op de lijst. We hebben afgesproken op elkaar te gaan stemmen bij de verkiezingen.”

NIJKERK - Patricia van der Hurk heeft een veelbewogen jaar achter de rug. Haar man, die zij na een zwaar herseninfarct al jarenlang thuis verzorgde, verhuisde naar een andere woonplek met professionele verzorging. Dat was een heftig, verdrietig afscheid. Ook verliet zij Partij Nijkerk, waar zij al jaren voor in de gemeenteraad zat. ,,Ik was Partij Nijkerk.” Zij richtte een nieuwe partij op, PPP.

door Henk Brinkman

Van een geheel andere orde, maar daarom niet minder zwaar was het afscheid van Partij Nijkerk. ,,Ik was Partij Nijkerk. Daar was ik zo mee vergroeid, maar ik kreeg steeds meer moeite met de federatievorming. En ook moeite met de wijze waarop de federatie tot stand kwam. Het was een optelsom van factoren, die tot mijn stap hebben geleid. Ik heb wel steeds over mijn worsteling verteld, maar nadat ik mijn besluit openbaar had gemaakt, sloten de gelederen zich. Dat begrijp ik wel. Ik stapte eruit, terwijl binnen Partij Nijkerk ook werd geworsteld met de federatie. Ik ben uitgegaan van mijn eigen kracht.”

Positief

Samen met Philip van Beek en Peter Collignon richtte zij PPP op, waarvoor zij nu lijsttrekker is. De oprichters hebben diepgaande gesprekken gevoerd. Ook over de positie van Peter Collignon. Die trad indertijd af als raadslid voor de VVD omdat er in zijn werk een integriteitsprobleem was rond zijn persoon. ,,Ik wilde wel weten hoe het precies zat. Hij heeft alles verteld. En ik geloof hem. Ik heb wel gezegd dat hij ragen daarover altijd zo eerlijk mogelijkmoet beantwoorden en niet om de zaak moet heendraaien.Voor sommigen is het de vraag of eerlijkheid en politiek wel samengaan, maar wij vinden van wel.”

PPP is opgericht vanuit een droom. Patricia:,,Wij hebben afscheid moeten nemen van mensen. We hebben geworsteld met emoties, maar we zijn positief gebleven. Positief betekent ook kleur bekennen. Dat hebben we gedaan. En we willen oplossingsgericht zijn. Dat kan ook wel eens betekenen dat we nee moeten zeggen tegen de plannen van inwoners van de gemeente.

Speerpunten PPP

Patricia: ,,Zorg op Maat is voor ons een speerpunt. Dat betekent dat de voorzieningen worden aangepast aan de vraag naar zorg. Daar is een heel heldere indicatiestelling voor nodig. Wij bepleiten ook inclusief beleid. Van meet af aan moet bij de bouw van voorzieningen rekening worden gehouden met de gebruikers. Dat betekent bijvoorbeeld dat gebouwen altijd toegankelijk zijn voor iedereen. Het moet niet gaan om het beschikbare geld, maar om de vraag hoe je dat geld inzet. Er waren hier allang ouderenadviseurs, maar die werden wegbezuinigd. Nu moet er weer één worden aangesteld. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Stichting Vluchtelingenwerk. Daar was een beroepskracht, maar ook die is weg. Dat is een verkeerde manier van geld inzetten.”

Een ander speerpunt is communicatie. Patricia: ,,Ik noem dat wel eens de factor ‘C’. Dat is zo belangrijk. Dat hoort in het collegeprogramma te worden opgenomen. Kijk, als Henk Lambooij over de sluitingstijden in de horeca zegt, dat je een kalkoen toch ook niet vraagt wat er met Kerst op tafel moet komen, noem ik dat niet communicatie.”

Ook bereikbaarheid in de ruimste zin van het woord, vindt PPP belangrijk. ,,Wij willen bereikbaar zijn voor alle inwoners van Nijkerk. De gemeente zou ook in alle opzichten bereikbaar moeten zijn voor inwoners. Ze moeten zich welkom voelen op het stadhuis. Maar bereikbaarheid gaat ook over de toegangswegen naar en van Nijkerk. Dat blijft een belangrijk onderwerp.”

Bezuinigen

PPP is op zich geen voorstander van een nieuw stadhuis. ,,Laten we eerst maar de sportvoorzieningen handhaven. Daarna is een nieuw stadhuis pas aan de orde. Sport is passie. Dat mag niet verloren gaan. Laten we de jongeren van de straat halen en zorgen dat ze gaan sporten. Dat is zo belangrijk. Het is ook mooi hoe de sportverenigingen nu d ehanden in elkaar slaan om tot oplossingen te komen voor het ruimtegebrek. Maar dat kan nooit kostendekkend zijn. Daar moet altijd geld bij. En dat heeft voor ons voorrang. We zullen straks de pijn van bezuinigingen moeten verdelen, maar niet met de kaasschaaf. Gelukkig hebben we in Nijkerk ook grote reserves.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie