‘Alleen het belang van Nijkerk telt’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Jarenlang al zit Klompenhouwer voor Partij Nijkerk in de gemeenteraad. Maar de komende periode zal hij het woord voeren voor Lokaal Belang, de federatie van Partij Nijkerk, Hart voor Nijkerk en Hoevelaken Nu. Klompenhouwer: ,,Dat was voor ons ook wennen. Partij Nijkerk was langzamerhand een grote partij geworden. En om dat los te laten, dat is erg lastig. Je moet bereid zijn over je eigen schaduw heen te springen. Je moet echt in gesprek. Ook over moeilijke thema’s. Maar in de huidige raad zijn we verdeeld over drie partijen en hopenlijk vormen we straks een sterk lokaal blok in de raad. Om het anders te zeggen: 3+3+2 is iets heel anders dan 8” Daarbij verwijst hij naar de huidige zetelverdeling van de drie federatiepartijen in de raad. Aart Klompenhouwer wil daarmee echter geenszins op de verkiezingsuitslag vooruit lopen.

Aart Klompen- houwer wil sterk lokaal blok NIJKERK - Het praten gaat hem alweer aardig af, de lijsttrekker van de nieuwe politieke formatie Lokaal Belang, Aart Klompenhouwer. Recent kreeg hij een ongeluk bij het skiën, waarbij hij een drie gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een klaplong opliep. De gevolgen zijn nog duidelijk merkbaar, maar niet in zijn spreken. Klompenhouwer: ,,Gelukkig ben ik niet op mijn mondje gevallen.”

door Henk Brinkman

,,Voor onze federatiepartij zijn sport, cultuur, zorg en welzijn basiswaarden, waar we aandacht aan willen besteden. Maar we hebben ook oog voor een gezonde financiële basis. En communicatie. Dat is van ongelooflijk belang,” aldus Klompenhouwer. ,,We hebben de speerpunten van alledrie overeind weten te houden.” Hij noemt het heerlijk dat de partijen de verschillen voorbij zijn en nu al in de gemeenteraad gezamenlijk optrekken. ,,We willen het liefst weer deel uitmaken van het college. Dan kun je zaken voor elkaar krijgen. Wij willen gaan voor het belang van Nijkerk en de inwoners. Met waarden en normen, ja, maar ook pragmatisch. Anders schiet je je doel voorbij.”

Dat Patricia van der Hurk, jarenlang steun en toeverlaat in de fractie, uit Partij Nijkerk stapte en een eigen partij oprichtte, heeft Klompenhouwer onaangenaam getroffen. ,,Buitengewoon jammer en ook onbegrijpelijk. Zij heeft altijd wel aangegeven dat zij moeite had met de federatievorming, maar het was voor mij toch een donderslag bij heldere hemel, dat zij deze stap zette. Ik heb haar altijd heel hoog gehad, maar dit noem ik een gemiste kans.”

Pragmatisch

Een lokale partij moet altijd uitleggen waar zij voor staat. Aart Klompenhouwer: ,,Dat is ook een voordeel. Voor ons telt het belang van Nijkerk. Neem als voorbeeld de koopzondag. Die biedt Nijkerk geen toegevoegde waarde. Dat is een brug te ver. De schaalgrootte van Nijkerk en het winkelbestand vragen ook niet om een koopzondag. Dan moet je dat ook niet willen. Binnen de partij liggen de standpunten ook verschillend, maar we zijn tot deze keus gekomen. Maar op andere gebieden kan dat weer anders liggen. Als je toeristen naar Nijkerk wilt trekken - en dat willen wij - dan zul je toch ook de Arkersluis op zondag ruimer open moeten stellen. Er liggen nog heel veel kansen om Nijkerk op de kaart te zetten.”

Bezuinigingen

,,We weten nog niet wat Nijkerk precies te wachten staat,” reageert Klompenhouwer op de vraag welke bezuinigingen zijn partij voorstaat. ,,We waren het eens met het voorstel van de VVD, dat het college allerlei scenario’s gaat geven van bezuinigingsrichtingen, zodat de nieuwe raad besluiten kan nemen. Voor ons zijn zorg, sport, welzijn en cultuur heel belangrijk. Die komen wat ons betreft als laatste in beeld. Het geld voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is, zoals we dat noemen, geoormerkt. En de weerstandskas van de gemeente is goed gevuld. Dat kun je gebruiken in slechtere tijden. Eventueel moeten we grote projecten uitstellen. Ik zie de geplande drie dorpen bij Nijkerkerveen nog wel een poosje achter de horizon verdwijnen. Kijk, aan het onmogelijke is niemand gehouden en ik heb geen glazen bol waarin ik de toekomst kan zien. Wij willen bijvoorbeeld geen lastenverzwaring, maar dat is een inspanningsverplichting. Of we dat kunnen volhouden, kan ik niet voorspellen. “

Volksverlakkerij

Dat het CDA zo nadrukkelijk erop hamert om geen nieuw stadhuis te bouwen, noemt Aart Klompenhouwer ,,volksverlakkerij. Het is beschamend. Doornhof zet ons weg als leugenaars. Alsof wij volgend jaar miljoenen uitgeven voor een nieuw stadhuis. Wij willen alleen een onderzoek naar de mogelijkheden. En verbouwen van het huidige stadhuis kost ook miljoenen. Dat vertelt het CDA niet.”

Coalitiebesprekingen ziet Klompenhouwer met vertrouwen tegemoet. ,,Als Partij Nijkerk hebben wij bewezen een betrouwbare partner te zijn. Dat is met de nieuwe federatie Lokaal Belang niet anders.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie