‘Wij staan heel dicht bij de inwoners’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Het interview met Hugo Doornhof vindt plaats na de kabinetscrisis van afgelopen vrijdag. De vraag is of dat de gemeenteraadsvekiezingen zal overschaduwen. Hugo Doornhof is daar niet zo bang voor. ,,Ik denk dat de meeste mensen zich wel bewust zijn van de Nijkerkse onderwerpen voor de verkiezingen. Bijvoorbeeld hoe we om moeten gaan met de komende bezuinigingen. Een discussie over al of niet bouwen van een nieuw stadhuis in Nijkerk, dat speelt niet in Den Haag. Dat is echt een puur Nijkerkse kwestie. Dat weten mensen ook wel.”

Nieuw stadhuis breekpunt voor CDA NIJKERK - De lijsttrekker van het CDA, Hugo Doornhof, geboren en wonend in Nijkerk, getogen in Nijkerkerveen, stamt uit een oud-CDA-geslacht. De politiek is hem met de paplepel ingegoten. En hij gaat er met verve voor als lijsttrekker van het CDA. ,,Er is geen partij die zoveel mensen heeft gesproken als het CDA.”

door Henk Brinkman

Dicht bij inwoners

Volgens Doornhof is er geen partij, die zo dicht bij de inwoners staat als het CDA. ,,Wij stellen problemen aan de orde, die mensen ons aandragen. Ons standpunt over een nieuw stadhuis is tot stand gekomen door contacten met deskundigen en inwoners van Nijkerk. Dat geldt ook voor ons idee te pleiten voor een ander vervoersysteem voor ouderen. en onze steun voor extra gelden voor de sportclubs. Wij houden ons bezig met lokale onderwerpen. Anderzijds zijn we wel onderdeel van de landelijke christendemocratische groepering. We kunnen dus ook makkelijk contacten leggen op landelijk niveau. Wij kunnen spreken met minister Camiel Eurlings over het knooppunt Hoevelaken of over de groei van Lelystad Airport. Maar we luisteren ook naar Nijkerkers, Hoevelakers en Nijkerkerveenders. Er is geen partij die zoveel bezoeken aflegt in de samenleving als het CDA.”

Stadhuis

Dat het CDA geen nieuw stadhuis wil, zal inmiddels wel tot iedere Nijkerker zijn doorgedrongen, zo vaak heeft Doornhof al op dat onderwerp getamboereerd. Ondanks alle tegenwerpingen van andere partijen, blijft Hugo Doornhof van mening dat als er geen nieuw stadhuis komt, de gemeente ruimte heft om gevaarlijke kruispunten voor fietsers te verbeteren, maar ook om te bezuinigen. ,,Ik heb nog geen goede tegenargumenten gehoord. De financiële plaatjes van andere partijen kloppen gewoon niet. Ze geven niet concreet aan waar ze op willen bezuinigen. Ze hebben de weg naar nieuwbouw ingeslagen. Dan sluit je ook een besparing van 1,4 miljoen euro per jaar uit. De andere partijen noemen een onderzoek, maar daarbij is alleen onderzocht wat het strippen van het huidige stadhuis kost. Dat is de duurste variant. Er zijn ook goedkopere oplossingen voor een betere huisvesting van ambtenaren. Want dat is ook belangrijk.” Zo vaak heeft hij het thema genoemd, dat de vraag rijst of het CDA nog wel water in de wijn kan doen tijdens de coalitiebesprekingen na de verkiezingen. Doornhof: ,,Het CDA levert geen wethouder als wij onze standpunten niet genoeg terugzien in coalitieafspraken. Eén van onze belangrijke standpunten is dat sloop van het stadhuis zonde is. Bij dat onderwerp willen we niet niet snel water bij de wijn doen. Dat geldt ook voor het Nijkerkse veiligheidsbeleid, de zorg voor ouderen en de belastingdruk.”

Veiligheid

Veiligheid en respect op straat is een ander speerpunt van het CDA. ,,Dat is heel belangrijk voor ons. Ik wil benadrukken dat het met heel veel jongeren goed gaat, maar tegelijk is er nog veel te veel verlast van een aantal jongeren. Daarom willen wij meer agenten op straat. Landelijk heeft het CDA een dienstplicht voorgesteld voor overlastgevende jongeren. Dat zou bij wijze van straf kunnen worden opgelegd door de Officier van Justitie. Jongeren meten zich dan na schooltijd melden bij de politie. En wat ook heel belangrijk is dat vandalen de schade die zij aanrichten moeten vergoeden.” Doornhof vertelt dat leden van zijn fractie gaan praten met een groep hangjongeren in Paasbos. ,,We willen weten wat hen beweegt. Wij bieden jongeren veel kansen met sportvoorzieningen. Daar kunnen ze waarden en normen leren. Dat kan bijna nergens beter dan op de sportvelden. Daarom wilden wij ook geld voor extra sportvelden. Daarnaast moet er een skeeler- en natuurijsbaan komen. Stiekem hoop ik op een Nijkerkse Kramer, Tuitert of Wust.”

advertentie
advertentie