‘Uitgaan van de kracht van mensen’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De vader van Boudewijn van der Woerd was ondernemer, maar hij adviseerde zijn zoon om niet dezelfde weg te kiezen. Niettemin heeft hij wel een ondernemend karakter. Hij en zijn vrouw Anne-lies, die hij tijdens zijn studie aan de KMA in Breda leerde kennen - werkten beiden, kregen 5 kinderen en 3 lieve kleinkinderen; daarnaast steeds actief in allerlei clubs. En Boudewijn ook nog volop actief in de lokale politiek. Boudewijn: ,,De politiek was in het begin wel veel overzichtelijker. De gemeente heeft steeds meer taken gekregen en dat vergt meer aandacht. Maar ook de inwoners zijn mondiger en kritischer geworden. En om goed te besturen heb je wel voeling met de mensen nodig. Dat heb ik van mijn schoonmoeder geleerd, toen ik samen met haar in de gemeenteraad van Hoevelaken zat. De afgelopen periode heeft de VVD fractie er ook veel tijd in gestoken om contact te leggen met de inwoners van onze gemeente Met anders vergaderen, stamtafels en begeleidingsroep voor Nijkerkerveen en voorstellen zoals de motie voor criteria en samenspraak bij inbreidingslokaties heeft de VVD ook verbeteringen bereikt."

‘Geen stadhuis bouwen levert niks op’ NIJKERK - Boudewijn van der Woerd (59), VVD-lijsttrekker, voert al voor de zesde keer een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Drie maal in de voormalige gemeente Hoevelaken, driemaal in de nieuwe gemeente Nijkerk. Alleen tussen 2000 en 2002 ontbrak hij in de politiek. De voormalige beroepsmilitair en huidige directeur accountancy bij een grote financiële dienstverlener kenschetst zichzelf als een sociaal-liberaal. Liberale beginselen als vrijheid, gelijkwaardigheid van mensen, sociale rechtvaardigheid, veiligheid en eigen verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de maatschappij waarin je leeft zijn voor hem belangrijk. door Henk Brinkman

Van der Woerd is er beducht voor nodeloze verwachtingen te wekken. ,,Zo hebben wij aan de bewoners van de camping Nieuw Hulckesteijn laten weten, dat wij heel goed begrijpen dat de campingbewoners hun plek graag behouden, maar dat onze fractie positief is over de plannen waarbij de camping zal verdwijnen."

"Het is erg belangrijk om vroegtijdig inwoners, verenigingen en ondernemers bij je plannen te betrekken." Helaas zijn er diverse voorbeelden uit de afgelopen periode waar dat nog onvoldoende is gebeurd. Zoals bij de Meerveldlaan of Sint Jozef. De VVD fractie heeft daar waar mogelijk ook in bijgestuurd. In dergelijke gevallen wordt geklaagd over de wijze van communiceren. Van der Woerd: ,,Daar moeten we nog meer aandacht aan besteden. De cultuur in het stadhuis zal verder moeten veranderen. Het nieuwe college moet wat de VVD betreft nog actiever en eerder de samenspraak zoeken en ambtenaren zouden meer ruimte en verantwoordelijkheid moeten krijgen om in oplossingen te denken. Dan zullen ze ook wel eens een fout maken, maar dat mag. Daar kun je van leren. De richting die is ingezet is goed. Dat blijkt uit de klanttevredenheid metingen. Maar de bejegening van inwoners is nog te defensief. Je mag best duidelijk zijn over de grenzen die er zijn. Het gaat echter om een open en uitnodigende houding. Nu worden brieven en mails soms helemaal niet of veel te laat beantwoord. Gelukkig is de directie op het stadhuis daar ook mee bezig."

Zwakkeren beschermen

Van der Woerd noemt zich een sociaal-liberaal. ,,Wij gaan uit van de kracht en eigen verantwoordelijkheid van mensen, maar we willen ook zorgen dat zwakkeren in de samenleving worden beschermd. Mensen in een uitkering moet je niet aan hun lot over laten, maar zoveel mogelijk stimuleren om weer aan het werk te komen."

Op de vraag of hij met deze sociaal-liberale opstelling geen gat aan de rechterkant laat vallen, antwoordt hij meteen dat de VVD ook veel aandacht besteedt aan veiligheid, daarmee aangevend dat dit een rechts thema zou zijn. ,,Ach, eigenlijk vind ik niet zoveel thema's echt rechts. Maar als ik moet kiezen voor camera's vanwege de veiligheid, dan vind ik dat belangrijker dan privacy. En ik vind dat notoire veelplegers of raddraaiers veel harder en consequenter moeten worden aangepakt. Ik houd niet van pamperen."

Bezuinigen

Van der Woerd is voorstander van het gebruik van de Nuon-miljoenen om gemeentelijke schulden af te lossen. ,,Dat zou structureel 3 miljoen euro op kunnen leveren. Dat is al de helft van de bedragen die worden genoemd om te bezuinigen. Verder zullen we moeten kijken of we projecten kunnen uitstellen, meer kunnen samenwerken met andere gemeenten en mogelijk moeten we onze ambities bijstellen. Niet-bouwen van een nieuw stadhuis levert, in tegenstelling tot wat het CDA beweert, voor de komende raadsperiode helemaal geen bezuiniging op. Want de komende periode zullen we volgens de VVD aan nieuwbouw van een stadhuis zeker niet toekomen. En gezien de te verwachten bezuinigingen kunnen we het ook niet betalen. Wij willen wel dat alle opties voor de toekomst worden onderzocht zodat helder wordt welke optie het beste is. Ik betreur het dat het CDA er nu al zo'n issue van maakt."

Van der Woerd zou graag nog meer de denkkracht in de samenleving mobiliseren. " Wij zien bij samenspraak dat er vaak betere voorstellen komen met een groter draagvlak."De VVD is op bezoek geweest bij een Thomashuis. Daar draait het niet om het aanbod van zorg en begeleiding aan de cliënten, maar om wat zij nodig hebben. Wij zijn daar erg van onder de indruk. Met minder geld een beter resultaat. Zo zou het ook bij de gemeente moeten gaan." De VVD heeft de afgelopen vier jaar veel bereikt en hoopt zich na de verkiezingen met nog meer raadsleden te mogen inzetten voor een gemeente waarin het plezierig is om te werken en te leven, met een verscheidenheid aan wijken en kernen met goede voorzieningen.

Als locatie voor de foto koos Boudewijn het stoomgemaal. ,,Het is een mooi voorbeeld van wat je met vrijwilligerswerk kunt bereiken en het sluit prima aan bij het VVD speerpunt voor het stimuleren van recreatie en toerisme. Want het stoomgemaal is een echte trekpleister."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie