Manten: ‘ Polhus een pareltje’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Dinsdagmiddag 16 februari werd de prijs uitgereikt aan de bewoners van het pand. Wethouder Theo Manten, die naar het pand was getogen om de prijs uit te reiken, noemde het pand een pareltje onder de Nijkerkse monumenten. Het pand is gebouwd in 1903, als Villa Hoogstraten, in een stijl die ook wel wordt aangeduid als de ‘jongere bouwkunst’ (1850- 1940). Aan dit pand is vaak de naam ‘Polderhuis’ gegeven. Deze naam is ontleend aan het feit dat in de zestiger jaren het pand is aangekocht door het bestuur van de polder Arkemheen.

Monument van het jaar aan de Spoorstraat NIJKERK - Jaarlijks benoemt het gemeentebestuur een bepaald tot Monument van het Jaar. Dit jaar was de keus gevallen op et prachtige begin 20e eeuwse pand aan de Spoorstraat 1, een Rijksmonument.

Galerie

Wethouder Theo Manten reikte onder het houden van een twinkelende toespraak de prijs uit aan de trotse bewoners, de heer en mevrouw van Steeg. Deze prijsuitreiking vond plaats in de naast gelegen galerie Galerie Polhus. Hiervan is mevrouw van Steeg oprichtster en houdster. Het was de eerste echte kunstgalerie van Nijkerk. Janny van Steeg noemde de galerie aanvankelijk Eerste Nijkerkse Galerie. Begin dit jaar veranderde zij de naam in Galerie Polhus, daarmee refererend aan de bijnaam die het pand in de volksmond had gekregen.

Na de uitreiking ging het gezelschap van genodigden het pand bezichtigen. Hierbij konden de genodigden constateren dat de familie van Steeg kosten nog moeite heeft gespaard om het pand in goede staat te brengen. Na afloop van deze culturele exercitie kon het gezelschap nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje in bovengenoemde galerie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie