Henriëtte van de Vlasakker

27 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Henriëtte van de Vlasakker is gehuwd en heeft drie kinderen die inmiddels niet meer thuiswonen. Zij is zelfstandig ondernemer en runt al weer 30 jaar een eigen incassobureau, HMV. Naast haar werk en haar gezin is zij ook maatschappelijk actief. Zij is voorzitter van de RK-vrouwenorganisatie Zij-Actief en zij is lid van het comité Wereldgebedsdag. In het verleden is zij ook bestuurslid geweest van het CDA.

NIJKERK - Henriëtte van de Vlasakker-Huppelschoten (57) staat 15e op de lijst van de grootste plaatselijke politieke groepering, het CDA. Zij fungeert als lijstduwer. De redactie vroeg haar naar haar beweegredenen.

Waarom heeft u voor het CDA gekozen?

,,Ik ben katholiek opgevoed. Mijn ouders waren lid van de KVP. De stap naar het CDA was daarom al logisch. Natuurlijk is dat niet vanzelfsprekend, maar de normen en waarden die het CDA uitdraagt spraken mij aan. Ik ben ook nog steeds actief in de plaatselijke RK-parochie. Dat speelt ook wel mee bij mijn keuze.”

Waarom, denkt u, heeft het CDA u op de kandidatenlijst geplaatst?

,,Het CDA wil een zo groot mogelijke afspiegeling van de samenleving op de lijst tot uitdrukking brengen. Daarom zocht men ook vrouwen die politiek actief wilden zijn. Ik ben dus mede op de lijst gekomen omdat ik een vrouw ben. Bovendien ben ik actief in vrouwenorganisaties en daarom redelijk bekend. Veel mensen kennen mij.”

Waarom wilde u op een lage plaats op de lijst, de vijftiende plek van de 20 kandidaten?

,,Mijn man en ik hebben beiden een eigen zaak. Hij een boekhoudbureau en ik een incassobureau. Daar hebben we beiden heel veel tijd in gestoken in de afgelopen 30 jaar. Daarnaast hebben we onze kinderen opgevoed en zijn we ook in allerlei organisaties actief geweest. Eeigenlijk wilden we het wat rustiger aan gaan doen. Wij houden allebei van reizen en met onze camper wilden we er wat vaker op uit trekken. Daarom wilde ik niet op een verkiesbare plaats staan.”

Stel dat u met voorkeurstemmen wordt verkozen. Wat doet u dan?

,,Dan sta ik wel voor een dilemma. Als je op de lijst gaat staan, neem je het risico dat je ook verkozen wordt, ook al sta je verder naar onderen op de lijst. Als je verkozen wordt, behoor je dat eigenlijk ook te doen. Zo steek ik wel in elkaar. En als je iets doet, moet je het goed doen. Dat hebben mijn ouders me vroeger geleerd en dat is ook mijn opvatting. Je kunt niet een plaats in de raad innemen en er dan de helft van de tijd niet zijn. Maar mijn man en ik hebben wel afgesproken het wat rustiger aan te gaan doen en onze camper wat vaker te gebruiken. Daar zullen we dan nog eens goed over na moeten denken. Mocht ik worden verkozen, dan moet er wel een gesprek komen met de fractievoorzitter en het bestuur van het CDA. Maar ik verwacht niet dat het zover komt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie