Ruimtenood sport in beeld

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

In het licht van de komende bezuinigingen, die mogelijk zullen oplopen tot een bedrag van 7,5 miljoen euro, kon Manten nog geen toezeggingen doen over de wijze waarop de ruimtenood van diverse verenigingen gaat worden opgelost. Manten: ,,De portemonnee is leeg. Er komen bezuinigingen aan. Dat is helder. Maar bezuinigen is niet hetzelfde als niet-investeren. De raad kan daarin andere keuzes maken. In de Kadernota 2011 maakt het gemeentebestuur keuzes over de verdeling van geld. Daarbij wordt een voorstel van het college over de buitensportaccommodaties betrokken, maar ook de genoemde bezuinigingstaakstelling van onze gemeente en andere prioriteiten.”

Oplossingen kosten 2,45 miljoen euro NIJKERK - De gemeente heeft onderzoek gedaan naar behoefte aan buitensportaccommodaties. Volgens wethouder Theo Manten levert het rapport helder en objectiveerbaar inzicht in de behoefte. Grootste knelpunt zijn de voetbal/ en hockeyverenigingen. Als alle wensen zouden worden gehonoreerd, is er een investering van 2,45 miljoen euro nodig. Dat geld is er nu niet.

door Henk Brinkman

Sportende gemeente

Manten constateerde dat er veel wordt gesport in Nijkerk. ,,Dat is positief, maar enkele verenigingen groeien echter hard en ervaren capaciteitsproblemen. Eén vereniging kondigde in 2009 zelfs een ledenstop aan. Met name de voetbal- en hockeyverenigingen dreigen uit hun jasje te groeien en komen (op termijn) wedstrijdvelden en kleedkamers tekort. Met dit beeld als vertrekpunt startte de gemeente Nijkerk medio vorig jaar het Behoefteonderzoek Buitensport in samenwerking met een onderzoeksbureau.”

Sportvisie

Centraal in het onderzoek staat dat de gemeente op een zo objectief mogelijke manier de huidige en toekomstige accommodatiebehoefte voor de buitensport in beeld krijgt. Hierdoor worden knelpunten op de korte en middellange termijn duidelijk en bestaat er een indicatie van de gewenste investeringen in de toekomst. Daarnaast wil de gemeente beleid ontwikkelen ten aanzien van buitensportaccommodaties en het toekomstig ruimtebeslag daarvan in beeld brengen. Dit vooruitlopend op de Sportvisie die voor 2010/2011 op de agenda staat.

Normen NOC*NSF

De sportverenigingen zijn verschillende keren actief betrokken bij het onderzoek via enquêtes en consultatierondes. Ook hebben de verenigingen meerdere gelegenheden gekregen om hun zienswijzen in te brengen. Daarnaast zijn als uitgangspunt voor de behoeftebepaling de objectieve planningsnormen van NOC*NSF gehanteerd. Deze normen zijn het meest actueel en betreffen uitgangspunten die zowel sportief als beleidsmatig landelijk breed toegepast worden, waaronder ook in onze buurgemeenten.

Vertegenwoordigers van sportverenigingen hadden dinsdag nog geen inzage gehad in het definitieve rapport en konden nog niet reageren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie