Provincie keurt plan Buitengebied deels af

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Ook is goedkeuring onthouden na de beoordeling van de bedenkingen op vijf specifieke locaties (Bunschoterweg 29, Bulderweg 10, Hoevelakenseweg 14, Nieuwe Voorthuizerweg 22, en Slichtenhorsterwerg 20) aan de daar aanwezige bestemming(en) en of aanduidingen.

NIJKERK - De provincie Gelderland heeft het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk, dat na lange en felle discussies in de raad op 26 maart vorig jaar werd vastgesteld, is deels afgekeurd. Volgens de provincie worden natuur- en landschapswaarden met name in de polder Arkemheen, maar ook in enkele delen elders in het buitengebied onvoldoende gewaarborgd.

Verder is goedkeuring onthouden aan een aantal vrijstellings- en wijzigingsbepalingen die voorzien in bedrijfsuitbreiding, -verbreding en functiewijziging, die zijn opgenomen in de diverse bestemmingen. Hieronder zijn begrepen de vergrotingsmogelijkheden voor agrarische bouwpercelen en/of het verhogen van goot en nokhoogtes van de agrarische bedrijfsbebouwing. De provincie is van oordeel dat deze ontwikkelingsmogelijkheden de provinciale natuur- en landschapsbelangen kunnen schaden omdat niet is onderzocht of getoetst wat de mogelijke gevolgen van deze flexibiliteitregelingen zijn voor de Ecologische Hoofdstructuur of het waardevolle landschap.

Het opstellen van een beleidslijn voor kleine woningen en niet-agrarische bedrijven zal in regionaal verband worden opgepakt onder de regie van de Regio De Vallei.

Verlopende vergunningen

Verder zijn de problemen met verlopende milieuvergunningen, op één bedrijf na, opgelost. Voor dit bedrijf aan de Schoenlapperweg 2a is door de gemeente een nieuwe milieuvergunning aanvraag voorbereid om te komen tot het opnieuw verlenen van de nu vergunde situatie. Deze aanvraag ligt op dit moment ter visie.

Het goedkeuringsbesluit van de provincie zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd en zes weken ter inzage liggen. Belanghebbenden kunnen in die tijd beroep isntellen bij de Raad van State..

Reparatieplan

De gemeente is nu verplicht een reparatieplan op te stellen voor die delen van het bestemmingsplan, waaraan goedkeuring is onthouden. Daarin moet rekening worden gehouden met het goedkeuringsbesluit van de provincie. Het college is gestart met de nodige voorbereidingen gestart om tot dit reparatieplan te komen dat aan de raad zal worden voorgelegd.

advertentie
advertentie