Wensballonnen : 'vliegende brandhaarden'

24 december 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - De brandweer raadt het gebruik van de populaire wensballonnen, ook wel Thaise ballon genoemd, dringend af. Ze noemt het 'vliegende brandhaarden' waar je geen controle meer over hebt, zodra ze zijn opgelaten. Ook bestaat de vrees dat door de wensballon brand kan ontstaan in bijvoorbeeld rieten daken, natuurgebieden, tuinen, heggen en struiken. ,,De ballonnen zijn een groter risico dan wanneer je vuurwerk netjes volgens de voorschriften afsteekt'', zegt brandweercommandant Bart Engeltjes van het korps Elburg.

door Jeanne Dijkstra

Engeltjes heeft geen concrete voorbeelden dat het misging in Elburg. ,, Wel van collega's in de omtrek. Laatst is zo'n ding naar brandend naar beneden gekomen en in een container met hout terecht gekomen. Hierdoor ontstond brand in de container.''

Volgens Engeltjes zijn de ballonnen met name een gevaar omdat ze onvoorspelbaar zijn. Engeltjes: ,,Ze zijn van kwetsbaar materiaal en waaien alle kanten op, net hoe het weer is. Ze stijgen op door de warmte in de ballon. Vaak zit er een kaarsje of waxinelichtje in. Wanneer er nu een gat in de ballon komt, komen ze brandend naar beneden.''

Officieel is de ballon niet te verbieden, volgens Engeltjes. De Warenwet heeft geoordeeld dat ze niet gevaarlijk zijn. Maar er komt steeds meer verzet tegen de wensballon. Na kritiek van de luchtvaartpolitie, de Kustwacht en boerenorganisatie LTO, heeft nu ook de regionale brandweer opgeroepen om de mensen te waarschuwen tegen de vliegende lampionnen.

De ballonnen zijn zeer geliefd op verjaardags- en bruiloftsfeesten. Mensen schrijven een wens op de ballon en laten de ballonnen massaal op of doen een wens voordat de lampion opstijgt. Op internet worden de lampionnen aangeprezen als rage. Ze werken als kleine heteluchtballonnen en blijven ongeveer een kwartier in de lucht.

Landelijk heeft de brandweer al talloze voorbeelden van branden die door de lampionnen zijn veroorzaakt en ongelukken die net konden worden voorkomen. Zo brandde in mei een villa met rieten dak in Loosdrecht af. Onlangs nog zochten brandweerwagens bij Soest naar een heteluchtballon die volgens een getuige vlam zou hebben gevat. Het risico wordt ook vaak nog eens vergroot omdat het oplaten vaak gebeurt tijdens feestjes waar wordt gedronken.

Koeien

Eerder verzette landbouworganisatie LTO zich tegen de wensballonnen. Door de metalen constructie in de lampionnen zouden koeien vergiftigd kunnen worden. Ook de luchtvaartpolitie en de Kustwacht willen de wensballonnen niet meer zien.

Engeltjes noemt het ook vreemd dat er geen vergunning nodig is zoals wel het geval is bij vuurwerk. ,,Ook met vuurwerk moet je oppassen maar als je je netjes aan de veiligheidsvoorschriften houdt, durf ik te zeggen dat dit minder gevaar oplevert dan deze brandende lampionnen. Een vuurpijl gaat recht omhoog, terwijl deze ballonnen alle kanten op kunnen vliegen. Je brengt je medemens ermee in gevaar.''

advertentie
advertentie