Arrie is van vele markten thuis

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

Deze maand exposeert hij bij BeeldSchoon in Nijkerk bronzen beelden en glasfusing objecten. Tijdens een verblijf in Afrika maakte hij kennis met een primitieve en inventieve manier van brons gieten die hem dermate intrigeerde dat hij deze methode ook wel toepast in eigen stad.

Kunstenaar zet mensen centraal in zijn werk NIJKERK - De Nijkerkse beeldend kunstenaar Arrie Huijgen is van vele markten thuis. Na een carrière als sportleraar reist hij nu de werelddelen af als projectmanager van Bartimeus om werkgelegenheidsprojecten op te zetten voor blindenorganisaties, hij maakt beeldhouwwerken en glasobjecten en is (gast)docent bij De Brink, Collage en De Plaggenhoefgroep.

door Anneke Martini

Zijn artistieke kant zat er al jong in. ,,Vanaf mijn jeugd heb ik altijd getekend en voor mijn vader, die kunstschilder is, mocht ik schetsen voor een schilderij opzetten. Ik ben dan ook met de geur van olieverf opgegroeid, die hing altijd in mijn neus. Toch heb ik niet voor de kunst gekozen, maar voor sportleraar op recreatief gebied. In een zwembad heb ik destijds wel al muurschilderingen gemaakt om de zaak wat op te vrolijken. Ik heb altijd geroepen als ik met dit werk stop, ga ik beeldhouwen.”

Vijftien jaar geleden kon Arrie het niet laten en begon hij -naast zijn werk- met een cursus beeldhouwen bij De Brink. Hij was ‘helemaal verkocht’. Door gebleken talent werd hij al een paar jaar later zelf docent. Samen met Isabelle de Schipper zette Huijgen de Open Ateliers op en momenteel worden in het kunstcentrum zeker vijf cursussen beeldhouwen gegeven. ,,Tijdens het lesgeven is het leuk om te zien hoe iedereen toch een vorm van creativiteit in zich heeft. Met het geven van aanwijzingen, het aanzetten van enkele lijnen en wat trucjes lukt het iedereen iets moois te maken. Het is ook zo’n verrassing hoe bij de ruwe steen, na het polijsten, de kleur te voorschijn komt. Iedereen is dan zo trots!”

Huijgen weet inmiddels de weg te vinden in Afrika, Oost Europa en het Caraïbisch gebied om er nuttige projecten voor blindenorganisaties op te zetten en bijvoorbeeld ambassades te benaderen voor de nodige pecunia. ,,Daar is een aantal basisvoorzieningen en uit het iets of niets creëer je mogelijkheden. Zaken mogelijk maken voor mensen met een achterstandspositie zodat zij volledig kunnen meedoen in de samenleving. Niet de hand ophouden, maar hun eigen broek…. Dat streef ik na, met een microkrediet en kennisoverdracht kun je veel bereiken. Omdat mijn baan zoveel voldoening geeft, doe ik de kunst er naast. Ook in de kunst ontmoet je weer andere mensen.”

Huijgen geeft elk jaar een cursus bronsgieten voor belangstellenden en dit heeft heel wat voeten in aarde. ,,Je hebt er een grote ruimte voor nodig, veel materiaal en het geeft de nodige rommel. In de toekomst hoop ik bij Collage de eerste aanzet van een cursus te geven om vervolgens de rest ‘buiten’ af te werken. Dit is een stuk van mijn passie, het avontuur dat ik aanga en het uitdragen van kennis. Durf te experimenteren en breng het vervolgens snel onder de mensen. In Afrika werken hele families hard mee met het primitieve brons gieten. Een hele dag draait er om slechts twee potjes brons, waarvan zij dier- of mensfiguren gieten. Weer thuis, ben ik dat ook eens zo gaan doen.”

advertentie
advertentie