Commentaar: ‘Gemeenteraad is zelf inconsistent’

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,De grootste klacht, die het college van burgemeester en wethouders de afgelopen jaren in kreeg, was dat er geen consistent beleid was, waar inwoners van Nijkerk houvast aan kunnen hebben. Die klachten kwamen óók uit de boezem van de gemeenteraad. Denk aan het beleid voor de binnenstad, de buitensportlocaties, het extra veld voor Veensche Boys, de kleedkamers voor Sparta.

Maar in de laatste vergadering van de gemeenteraad, bleek dat het ook voor de raadsleden zelf moeilijk is om consistent beleid te voeren.

Eerst diende beoogd CDA-wethouder René Windhouwer een motie in om de bouw van drie woningen aan het Hassemanpad te onderzoeken. Hij vroeg om een planologische visie voor een klein gebiedje dat deel uitmaakt van een groter bestemmingsplan. De andere fracties waren er als de kippen bij om hem te betichten van gelegenheidsbeleid en er werd een link gelegd met zijn mogelijke toekomstige wethoudersfunctie. Hier en daar werd zelfs al gefluisterd, dat Windhouwer zich van dezelfde stopwoordjes - ‘inderdaad’ en ‘zeg maar’ - bedient als de huidige CDA-wethouder Renger Walet. Het is inderdaad de vraag of Windhouwer op een goede wijze aandacht vroeg voor de plannen van een inwoner, bij wie verwachtingen waren gewekt, die niet werden ingelost. (Zie artikel op de voorpagina).

Maar even later trok de hele gemeenteraad - hupsakee, zonder integrale afweging - 12.000 euro uit om de lokale omroep in de gelegenheid te stellen een verkiezingsuitzending te houden, omdat de structurele subsidies ontoereikend zouden zijn voor Nfm om dat daaruit te bekostigen. Over consistentie gesproken!

Dat daarmee ‘commerciële’ media, zoals de lokale kranten en nieuwssites, te maken krijgen met oneerlijke concurrentie werd voor lief genomen. Als klap op de vuurpijl kreeg het college ook nog de opdracht mee om over de inhoud van de uitzendingen met het bestuur van de omroep te gaan praten. Omroepbestuurders waren tevreden. Dat de bijl werd gelegd aan de wortel van de redactionele onafhankelijkheid, drong niet tot hen door. In PVV-kringen zou direct worden gesproken over een staatsomroep. Maar ja, tot geluk van de zittende partijen, doet de PVV in Nijkerk niet mee.”

Henk Brinkman, Stad Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie