Nieuw boek van Rolina van Vliet

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Centraal staan lessen en studieopdrachten en wordt de vraag wat en hoe abstract te schilderen beantwoord. Zij schreef de werken na ruim duizend lessen die zij onder meer gaf bij Collage. De grote vraag naar vooral vernieuwende en moderne literatuur in de sector abstract stimuleerde tot het uitbrengen van de serie. Het zijn kleurrijke boeken met illustraties en handleidingen hoe een abstract schilderij te maken, waardoor het een unieke bron van inspiratie is voor elke kunstschilder. De hele serie wordt in een gebonden hand-cover editie uitgegeven door Tirion Art te Baarn en te koop bij de boekhandel en via internet (www.ga-abstract.nl).

HOEVELAKEN - Binnenkort verlaat het boek ‘Abstract een bron van inspiratie’ van beeldend kunstenaar Rolina van Vliet de persen. Na het succes van haar voorgaande boeken over de door haar ontwikkelde schildermethode is dit derde een logisch vervolg.

door Anneke Martini

Het eerste boek ‘Ga abstract’ publiceerde de Hoevelakense in 2004. Daarin lanceerde zij een nieuwe baanbrekende schildermethode waarmee belangstellenden konden kennismaken met het gereedschap en de werkwijze van de abstracte schilder.

De methode die Rolina van Vliet ontwikkelde vanuit de praktijk van het lesgeven en als docent beeldende vorming kreeg landelijke bekendheid, mede door publicaties in het kunstblad Palet. Door de grote belangstelling werd een tweede boek, ‘Ga abstract 2 De praktijk‘ uitgegeven, dat in 2007 verscheen. Beide uitgaven bleken een schot in de roos en inmiddels zijn ze vertaald in het Engels, Duits en Frans en wellicht binnenkort ook in het Russisch. Rolina: ,,Het is vrij uniek dat een Nederlands kunstboek wordt vertaald. Meestal is het andersom. Vooral door de abstracte richting als uitgangspunt zijn deze boeken echter zo bijzonder dat ze voor buitenlandse uitgevers interessant zijn om te vertalen. In Engeland was er binnen een half jaar al een tweede druk en stond het binnen de sector kunsthandleidingen in de top tien. Inmiddels zijn er daar zeker 10.000 verkocht.”

De beeldelementen (lijn, kleur, vorm, structuur en compositie) aangegeven door de auteur van deze didactische boeken geven een houvast om tot geheel eigen resultaten te komen. ,,Schilderen is een kwestie van zelf doen. De eigen leermeester zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat het doe-het-zelf boeken zijn. De ontdekking van de abstracte weg was voor mij een bevrijding, na het aquarelleren. Ik kan nu scheppend bezig zijn. De drie boeken ageren tegen het –gemakkelijke– naschilderen van voorbeelden. De mensen moeten op zoek naar zichzelf als ze schilderen als uitdrukkingsmiddel willen zien”.

De schrijfster gaat in op alle facetten van abstract schilderen en de artikelen zijn ontstaan naar aanleiding van bepaalde problemen of tekortkomingen die in de praktijk aan het licht kwamen. De methode opent de weg naar de essentie van het schilderen: De weg naar creativiteit, expressiviteit, originaliteit en eigenheid. ,,Het past perfect in deze tijd waarin wij zoeken naar nieuwe uitingsvormen en waarin wij waarde hechten aan vrijheid van handelen en eigen vindingrijkheid. Als geen ander geeft het abstracte schilderen daartoe volop gelegenheid.”

advertentie
advertentie