Stand Strong selfdefence

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

Zelfverdediging is jezelf weren tegen een aanval van belagers. Adriaan: ,,Weerbaar zijn betekent dat je je bewust bent van bepaalde risico’s die ertoe kunnen leiden dat er inbreuk gemaakt wordt op jouw veiligheid. De combinatie van zelfverdediging en weerbaarheid zal je in de bewustwording van je zelfvertrouwen. Je ervaart en krijgt zicht op de mogelijkheden die je in je hebt om gevaarlijke situaties te voorkomen of eraan te ontkomen.”

NIJKERK - In tegenstelling tot de reguliere vechtsporten als judo en karate is zelfverdediging eenvoudig aan te leren door zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Het gaat niet om moeilijke, sierlijke bewegingen, maar simpele handelingen die de mens van nature beheerst. Adriaan van der Hout, één van de instructeurs van Stand Strong Selfdefence, geeft in de regio Nijkerk cursussen en workshops zelfverdediging, weerbaarheid en agressiehantering.

door Maureen van Goethem

In de gymzaal van de Oranje Nassauschool in Nijkerk wordt de training geven door ‘Stand Strong Selfdefence’. Het zorgt ervoor dat men niet alleen het lichaam traint en bepaalde technieken leert, het vergroot ook het zelfvertrouwen van de leerling. En leert je in bepaalde situaties op een goede manier te reageren, waardoor men een paar seconden extra heeft om uit de benarde situatie weg te komen. Ook zorgt het voor een toename aan discipline en zelfverzekerdheid.

,,De jongste leerling is zeven jaar, de oudste is… ouder’’, zegt Adriaan discreet. Wij geven onder meer les aan tienermoeders, jeugdzorginstellingen, het Hospice, Leger des Heils. Daarnaast trainen wij twee keer per week kinderen, één keer dames en één keer heren. Ik begin met een warming up. Vervolgens drie kwartier technieken leren volgens Krav maga, een Israëlische verdedigingskunst. De training vindt vaak plaatsvindt met zeer verschillende realistische situaties, zoals aanvallen op een persoon, aanvallen met een wapen, enzovoorts.’’

‘Stand Strong Selfdefence’ ontwikkelt ook trainingen voor het basis- en voortgezet onderwijs in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Tijdens een training voor de bovenbouw van de lagere school kunnen de kinderen kennismaken met zelfverdediging. ,,We vertellen er ook duidelijk bij dat het een verdedigingsvorm is en dus niet zomaar op straat te gebruiken. Onze training is een geschikte methode voor zowel jongens als meisjes om in relatief korte tijd te leren om te gaan met bedreigende situaties,’’ gaat Adriaan verder. ,,Maar natuurlijk het is vooral een leuke sport om te doen.”

uStand Strong Selfdefence. Zie voor meer informatie de website: www.standstrongselfdefence.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie