Documentaire schilder Johan Traarbach te zien tijdens Scenecs (+ video)

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Johan Traarbach, de in 2006 overleden Amersfoortse schilder, was een zeer bescheiden, integer mens en groot schilder. Tijdens het maken van een filmportret over Toon Tieland leerde ik hem kennen en raakte geïnteresseerd in zijn schilderijen en verhalen. Door het plotselinge overlijden van Toon, vriend, en collega schilder, vroeg ik Johan mij over zijn en hun gemeenschappelijke verleden te vertellen.

Johan's gezondheid was toen al slecht maar desondanks kon ik hem een aantal keren uitvoerig spreken. Hoewel ik tijdens interviews regelmatig aanbood te stoppen en eventueel een andere keer terug te komen, wilde hij daar niets van weten. Hij leek te voelen dat uitstel afstel zou betekenen. Toen ik hem later in het ziekenhuis en het hospice bezocht, zei hij dat ook met zoveel woorden: ,,We zijn net op tijd geweest jongen.”

Hij was al te ziek om het inmiddels afgeronde portret over Toon, te bekijken. Bij die gelegenheid beloofde ik hem wel dat ik ook van hem een soortgelijk portret zou maken. Daar was hij wel blij mee. Bij leven was Johan te bescheiden om zichzelf of zijn schilderijen nadrukkelijk te verkopen. Dat is jammer want hij maakte prachtige en vooral krachtige werken, die mij zeer aanspreken. Met dit portret hoop ik Johan iets meer in het licht te plaatsen dat hij naar mijn overtuiging zeker verdient.

Eigenlijk zou Amersfoort, nu het nog kan, een aantal representatieve werken van deze belangrijke Amersfoortse expressionist moeten verwerven. Het werk van Johan Traarbach wordt beheerd door André en Ingrid Oudheusden in hun galerie Tarin Tolve te Hitzum in Friesland, een geliefd vakantie oord van Johan en zijn vrouw. Op hun site zijn foto’s van Johan's werk te zien, maar een bezoek is ook zeker de moeite waard.

De documentaire: Johan Traarbach, schilder in de schaduw. Draait aanstaande zaterdag om 10.30 uur in zaal 4 van het Grand Theater tijdens het Amersfoortse Scenecs fimfestival. Ook is hij om 13.20 uur te zien in Stadscafé de Observant. De documentaire werd gemaakt door Rob Lampe, Miel de vries en Humprey Wijngaarden.

Trailer te zien door op onderstaande link te klikken:

http://lezerspagina.stadamersfoort.nl/page/Video-Detail/Johan-Traarbach-schilder-in-de-schaduw.445432.news

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie