Aanpassing nieuwbouw St. Jozef

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

Poorter en Cozijnsen hebben zich al neergelegd bij de ontworpen gevel van het nieuwe gebouw van Sint Jozef, hoewel ze ook daar bezwaren tegen hebben. Maar naast dat gebouw moet nog een appartementencomplex verrijzen op de hoek van de Torenstraat en de Venestraat. Poorter: ,,Het ontwerp van dat gebouw past totaal niet in de beeldtaal van Nijkerk. En het ligt juist in de bocht van de Torenstraat zodat iedereen het volle zicht op dat gebouw heeft of je nu komt vanaf de Callenbachstraat of vanaf de Torenstraat. Het is de entree van het centrum. De architect heeft echter als referentie gekozen voor het gebouw van de Veenepoort er tegenover, terwijl in de buurt verder alleen maar monumentale gebouwen staan en de Veenepoort dus juist uit de toon valt. De Venestraat bevat nota bene de meeste monumenten in Nijkerk.” Jan Cozijnsen: ,,We hebben de komende tien jaar al veel werk om de doorbraak van de Torenstraat in 1961 te gaan herstellen. Als dit ontwerp dan referentie wordt gaat veel van het Nijkerkse karakter verloren. Je moet dit in de toekomst gaan herkennen als een echt Nijkerks plekje. Dan moeten er geen platte daken komen.”

‘Portaal van goede wil, architect niet’ NIJKERK - Stichting Stadsgezicht Nijkerk en Stichting Oud Nijkerk voeren opnieuw een pleidooi om de gevel van een nieuw te bouwen appartementencomplex naast de toekomstige nieuwbouw voor verzorgingscentrum Sint Jozef een ander aanzien te geven dan de architect tot nu toe heeft gepresenteerd. Volgens SSN-woordvoerder Nico Poorter zouden zowel opdrachtgever portaal als wethouder Renger Walet daaraan willen meewerken, maar zou de architect dwarsliggen.

door Henk Brinkman

Er heeft al eens overleg plaatsgevonden met de architect van Portaal, maar dat heeft volgens Poorter slechts tot minimale aanpassingen van de bebouwing aan de Groenestraat geleid. Poorter: ,,In mei of juni hebben we uit de krant moeten vernemen dat er wat aanpassingen waren, maar hier is alleen de kleur veranderd. In september heb ik contact gezocht met de directeur van Portaal, Vincent van Oordt en ik heb geen signaal gekregen dat alles al is uitonderhandeld. Portaal is van goede wil.”

De mens wikt, de architect beschikt

In de Stad Nijkerk schreef Edward van der Kaaij in het voorjaar een open brief over het overleg met de architect onder de titel De mens wikt, de architect beschikt. Uit deze brief bleek al dat dit overleg uiterst korzelig verliep. Nico Poorter wijst erop dat historiserend bouwen niet duurder hoeft te zijn dan gewone nieuwbouw. Poorter: ,,Er zijn schitterende voorbeelden opgenomen in het boek ‘Verzonnen verleden’ van Korrie Besems. Dat boek is echt een aanrader.”

Portaaldirecteur Vincent van Oordt zegde in een reactie toe, dat er nogmaals naar de verschijningsvorm zal worden gekeken. ,,Iedere architect heeft natuurlijk zijn beroepsopvattingen, maar als opdrachtgever wil ik er wel alles aan doen om de verschillen van inzicht met Stadsgezicht en Oud Nijkerk te verkleinen. Wij willen ook geen lange procedures.”

advertentie
advertentie