Nijkerkers krijgen 100 euro

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

Hoewel het tijdens de bespreking nog even onzeker was of deze teruggave wel zou doorgaan, stemde de meerderheid van de raad er uiteindelijk mee in.

Begroting gemeente voor 2010 vastgesteld NIJKERK - De begroting van de gemeente is vrijwel ongewijzigd door de gemeenteraad vastgesteld. De inwoners van Nijkerk kunnen komend jaar een douceurtje van € 100 per huishouden tegemoet zien, die gekort wordt op de gemeentelijke OZB-belasting.

door Henk Brinkman

Over deze belastingteruggave waren al eerder afspraken gemaakt bij de vaststelling van de kadernota in juni. Op initiatief van het CDA werd een motie aangenomen, waarin het college werd opgedragen het overschot op de jaarrekening van 2008 in de vorm van een belastingteruggave aan de inwoners van Nijkerk terug te geven. De achterliggende gedachte was dat de gemeente het geld, dat de burgers hadden betaald, niet nodig heeft gehad en daarom dient terug te geven. Bovendien was de verwachting dat de crisis de burgers in 2010 hard zou raken in de portemonnee.

PROgressief21 fractievoorzitter Jan Duijnhouwer had toen al bezwaren en bestempelde het als een verkiezingsstunt. Volgens Duijnhouwer zou de gemeente in de nabije toekomst met forse bezuinigingen te maken krijgen en zou het geld dan hard nodig zijn om de voorzieningen voor alle inwoners op peil te houden. Hij kreeg weinig steun.

Geert Horst (CU-SGP), bezig aan zijn laatste begrotingsbespreking - hij keert na de verkiezingen niet meer terug - dreigde nog even roet in het eten van het CDA te gooien. Hij verwees naar de berichten vanuit het kabinet, dat er een bezuiniging op de uitkering aan de gemeenten van twintig procent is te verwachten vanaf 2012. Dat zou Nijkerk 5,5 miljoen euro kunnen gaan kosten. Horst: ,,Als we toen deze kennis hadden gehad, hadden we dat niet moeten doen.” Jan Duijnhouwer sprong er meteen op in en vroeg Horst zijn steun in te trekken. Tijdens de maandagavondvergadering beloofde Horst het er nog eens met zijn fractie over te hebben. Ook ander fracties hadden in het licht van de bezuinigingen toch bedenkingen bij het plan. Daarmee leek het of de steun voor dit voorstel afkalfde. Er leek alleen nog steun te bestaan bij de toekomstige fractie van Lokaal Belang. (Partij Nijkerk, Hart voor Nijkerk en Hoevelaken Nú).

Een man, een man...

Dinsdag bleek dat de CU-SGP zich wel te hebben beraden, maar Geert Horst bleef het voorstel toch steunen. ,,Het is een lastig punt, maar we willen wel geloofwaardig en betrouwbaar blijven.” Op de vraag van Boudewijn van der Woerd (VVD) of Horst nooit terugkomt op een genomen besluit, zei Horst:,,Alleen als het een totaal verkeerd besluit is. Nu vloeit er geen bloed uit. Dat geeft voor ons de doorslag.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie