Inleiding: De Schepping, van Paulus tot Genesis

23 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Donderdag 29 oktober om 20.00 uur zal Karel Deurloo, hoogleraar Oude Testament en Bijbelse Theologie, in de Kruiskerk (Venestraat 44 te Nijkerk) een inleiding verzorgen naar aanleiding van zijn boek ‘Schepping - van Paulus tot Genesis’.

Wie God zegt, zegt Schepper; wie schepping zegt, zegt natuur, maar in de Bijbel is dat niet waar. Daar geldt: wie God zegt, zegt Bevrijder.

Het scheppingsverhaal is in de kerk slecht gelezen. Dat is al op te maken uit de indeling (uit veel later tijd): men liet bij de Sabbat, het hoogtepunt van het verhaal, nota bene een nieuw hoofdstuk beginnen, alsof Genesis 2:1-3 niet bij het onderwerp schepping behoort!

Als men over Intelligent Design spreekt, bedoelt men meestal: God is te ontdekken in de allergrootste en allerkleinste structuren die we in de natuur vinden. Men haalt daarbij nooit Paulus aan: ‘De schepping is in barensnood’ (Romeinen 8). Toch verdient het aanbeveling om daar te beginnen en het spoor van het thema schepping terug te volgen en te eindigen bij Genesis. Wellicht wordt dan duidelijk dat het scheppingsverhaal één van de meest merkwaardige en gewaagde verhalen in de Bijbel is.

Deze avond (entree € 2,50) wordt georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting Nijkerk, uitgaande van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie