Scenecs filmfestival Grand Gala op 7 november in De Flint

20 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Op 6, 7 en 8 november gaat de vierde editie van Scenecs filmfestival van start op diverse locaties in Amersfoort. Met vijftig geselecteerde films in de categorieën fictie en documentaire, geeft Scenecs nieuwe filmmakers en debutanten de kans zich te presenteren aan een groot publiek. Voor datzelfde publiek een mooie gelegenheid om de films en filmmakers van de toekomst van dichtbij te komen zien.

Het Grand Gala vindt plaats op zaterdag 7 november in Theater De Flint in Amersfoort. Een professionele jury, bestaande uit onder andere Jos Stelling en Mohammed Chaara, heeft zes films genomineerd. De winnaar gaat naar huis met The Dutch Golden Stone. Dit prachtige beeld, ontworpen door Ellis de Kreij, symboliseert een belangrijke stap in de carrière van de winnende filmmakers.

Scenecs heeft tot doel om beginnende filmers te helpen bij hun ontwikkeling. Daarom worden er, naast de uitreiking van de The Dutch Golden Stone, ook een aantal andere prijzen weggegeven, waaronder een camera van Sanyo en waardecheques voor AV Supersales en Cinemeta. Tenslotte wordt er dit jaar voor het eerst ook een oeuvreprijs toegekend, als hommage aan een gevestigd filmmaker die tijdens zijn carrière veel voor startende cineasten betekend heeft.

Voor de Scenecs Awards zijn er zes films genomineerd uit binnen- en buitenland: ‘Punishment’, Inside of a Snowglobe’ en ‘Bingo’ in de categorie fictie. ‘Diary of a Times Square Thief’, ‘My room is my best friend’ en ‘Altijd 19’ in de categorie documentaire.

Een dilemma in een verlaten loods waar de temperatuur erg hoog oploopt. Drie illegale immigranten uit de voormalige USSR. Een verborgen verleden en een onzekere toekomst. Iedere dag leven in de veronderstelling dat je nog 19 bent. Is vrijheid sterker dan liefde en wat is de waarde van het najagen van dromen? Dit zijn in een notendop de onderwerpen van de zes genomineerde films.

Dromen waarmaken doen alle geselecteerde nieuwe cineasten. De vijftig films, en de zes genomineerden in het bijzonder, zijn één voor één opmerkelijke en verrassende producties, die nieuwsgierig maken naar de vervolgcarrière van deze filmers.

Alle films zijn te zien op 6, 7 en 8 november in Theater De Lieve Vrouw en JT Grand Théâtre in Amersfoort. Het Scenecs Grand Gala vindt plaats op 7 november in De Flint. Kijk voor meer informatie over het Scenecs filmfestival op www.scenecs.com.

advertentie
advertentie