Grote variëteit op Kunstmarkt

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Zaterdag 22 augustus wordt het Plein weer bezet met ruim vijftig kramen. Tevens is er een demonstratie raku stoken (een keramiekdiscipline). De markt begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Een waardig slot van de Zomerfeestweek.

Hoogwaardige kunst te kijk en te koop NIJKERK - De Kunstmarkt is elk jaar opnieuw een groot succes en trekt duizenden bezoekers. Kunstliefhebbers halen er hun hart aan de vele uitingsvormen zoals keramiek, schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden, glaskunst, mozaïek, portretten, houtsneden, zijdebeschilderingen, etsen, edelsmeedkunst, textiele werkvormen, kunstkaarten, bronzen beelden, fotografie en houten sculpturen. Dit evenement is niet meer weg te denken in Nijkerk. Zowel plaatselijke als regionale, landelijke en zelfs buitenlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met diverse technieken.

Beeldend kunstenaar Jaap Venema is de grote motor achter deze kunstmanifestatie, die hij al weer voor de zeventiende keer organiseert. Hij zegt: ,,Tot 1993 was er in Nijkerk geen enkel initiatief op dit gebied. Behalve dan de exposities op de zolder van het oude stadhuis. Onder het motto ‘komen de mensen niet naar de kunst toe, dan brengen wij de kunst naar de mensen’ werd die eerste markt meteen al een groot succes. Om de kwaliteit te waarborgen en een aantrekkelijk niveau te handhaven voor het publiek moet het werk eerst worden bekeken. Vanwege dit hoge niveau is er zelfs belangstelling vanuit het buitenland. Ik zat in januari al vol en er is nog nooit zo’n grote wachtlijst geweest. Nog dagelijks komen er verzoeken om te exposeren, vooral nu de datum nadert. Als er iemand afzegt, is dat geen probleem en komt er een exposant met dezelfde discipline voor in de plaats. Voor het eerst sinds jaren is er weer een fotograaf, een van oorsprong Russische balletdanser die heel kunstzinnige foto’s laat zien. Nieuw zijn de zeer professionele Tiffany objecten.”

Naast de vaste kern kunstenaars wil Jaap Venema 30% ‘nieuw bloed’ toelaten op deze traditionele markt. De vaste kern bestaat uit onder andere Ageeth van den Dop, Willy Schut, Jaap Venema, Jan Nobel, Truus van Valkengoed, Kees Hagen, beeldhouwgroep De Plaggenhoef, Thom van Dieën, Annemarie van der Sluys-Van Slooten, Nel Euster en Henk Pothoven. Als marktmeesters treden Jan Nobel en Kees Schut op; zij wijzen deelnemers hun plaats aan. ,,Iedereen krijgt thuis de plattegrond met de gemerkte plaats en het standnummer. Daarop ziet hij of zij ook meteen wie de andere deelnemers zijn. Dat levert vaak leuke reacties op. Er wordt dus niet geschoven met de plaatsen,” licht Jaap Venema toe. Door de uitgekiende opstelling van de kramen gaan de bezoekers er als het ware langs ‘meanderen’. Zo krijgt iedere kunstenaar de aandacht die hij verdient. Het inrichten van de kramen vergt de nodige tijd en sommigen komen dan ook al om een uur of acht het Plein oprijden. De bezoekers zullen ongetwijfeld ook dit jaar weer hun ogen uit kijken en voor een redelijke prijs een kunstwerk kunnen aanschaffen.

Overigens is er steeds een goed contact met de ondernemers van het Plein en met de gemeente Nijkerk. Meteen na afloop van de kunstmarkt van 22 augustus legt de actieve en enthousiaste Jaap Venema de datum voor 2010 al weer vast en kan hij tot half oktober even op zijn lauweren rusten….

advertentie
advertentie