Vakantiespektakel bijna afgelast

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Al jaren kampt het Vakantiespektakel met een tekort aan vrijwilligers. Acties om vrijwilligers te werven hadden geen resultaat. Veiligheid en verantwoordelijkheid voor de kinderen staan hoog in het vaandel van de organisatie. Om dat te waarborgen zijn er per activiteit een groot aantal vrijwilligers nodig.

Nijpend tekort aan vrijwilligers nekt organisatie NIJKERK – Het scheelde niet veel of de doedag, de eerste dag van het Vakantie Spektakel Nijkerk, was maandag niet doorgegaan. Tijdens de opening stelde voorzitter Lia Kok dat de activiteiten geen doorgang vonden als er niet genoeg vrijwilligers waren. Spontaan meldden zich een aantal ouders aan, waarna tot grote opluchting van de kinderen de doedag toch doorging.

door Belinda van der Horst

Tijdens de opening van het 37e Vakantiespektakel, met als thema ‘Boerderij’, werd het vrijwilligerstekort op ludieke wijze benadrukt. Op een tractor met aanhanger zat een ‘hoogbejaarde’ dame met een aantal kinderen. “U komt me wel bekend voor”, zei Lia Kok tegen de oude dame. “Ik ben in de vorige eeuw begonnen als vrijwilliger,” was het antwoord. ,,Ik vind het tijd om te stoppen, maar ik heb geen vervanging”, aldus de oude dame, die trouwe vrijwilligster Hetty van Meerveld bleek te zijn.

Lia Kok zei in haar toespraak dat er maandag zes vrijwilligers tekort waren. “Als er geen zes mensen bijkomen dan is er geen doedag”, stelde ze beslist. De aanwezige ouders werden voor het blok gezet maar het was wel effectief. Spontaan melden zich het benodigde aantal vrijwilligers aan. Het spektakel werd geopend en de vrijwilligers werden door een ‘kudde’ enthousiaste kinderen bijna onder de voet gelopen.

Effectief

“Het werkt wel”, zegt Lia over de drastische maatregel van het spektakel. “Stel dat er iets erg gebeurt, dan staan alle ouders wél op de stoep”. Buiten bij de spektakeltent staan alle activiteiten van de hele week op een bord vermeld met het benodigde aantal vrijwilligers. Per dag wordt bekeken of een activiteit wel of niet doorgang kan vinden. Voor vrijwilligers met kleine kinderen wordt oppas in de tent geregeld.

Henrie van Dunschoten gaf zich spontaan op na de oproep van Lia. Zijn twee zonen doen mee aan het spektakel. “Ik zou anders waarschijnlijk ook gebleven zijn. Het zou toch zonde zijn als het spektakel niet doorgaat. Ik vind het een kleine moeite’, zegt hij. Henrie is ingedeeld bij de ‘bewaarbakken’. Kinderen kunnen hun knutselwerkjes bij hem inleveren die vervolgens in een genummerde bak bewaard worden. De kinderen krijgen het nummer van hun bewaarbak met stift op hun hand gezet. Al vrij snel krijgt Henrie het druk. De eerste werkjes zijn klaar en worden ingeleverd.

Snoepjes

Gerie Brunink, vrijwilligster bij het Rode Kruis Nijkerk, bemant een EHBO-post in de tent. Ze schat dat ze al voor de 16e keer haar medewerking verleent. “Ik vind het zó leuk”, zegt ze. Ze heeft het druk, maar het is twijfelachtig of dit aan de ‘verwondingen’ ligt of aan de snoepjes die ze uitdeelt als ‘pleister op de wonde’. Een paar kinderen hebben zich tijdens het knutselen aan de soldeertang gebrand en koelen hun vinger in een bak water. Aandacht en een beetje zalf op de zere plek doen wonderen. “Wil je er een snoepje op”, grapt Gerie tegen een jongetje, die breedlachend met de lekkernij op zijn zere vinger naar z’n knutselwerk terugloopt. Iedere ‘patiënt’ krijgt namelijk een snoepje en dat gaat als een lopend vuurtje rond. “Ze komen zelfs met schrammen van drie weken geleden”, zegt Gerie lachend.

u Info: www.vakantiespektakel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie