Orgelconcert Jaap Kroonenburg

26 juli 2009 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Op woensdag 5 augustus a.s. zal Jaap Kroonenburg een orgelconcert geven in de Oude Kerk in Putten. U bent van harte welkom op dit concert! De aanvang is om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. De entree is vrij. Wel wordt er aan de uitgang een collecte gehouden.

Jaap Kroonenburg volgde orgellessen bij Bram Bruin, Kees Bornewasser, Piet van Amstel, Jan J. van den Berg en Koos Bons. Verder kreeg hij interpretatielessen van Feike Asma. Hij behaalde aan het Rotterdams Conservatorium het Solistendiploma orgel (Uitvoerend Musicus) onder leiding van docent André Verwoerd. Eerder slaagde hij voor het theoretisch gedeelte van het Orgeldiploma B met bijvak piano (staatsexamen).

Als organist is Jaap Kroonenburg werkzaam geweest in Sint Pancras en Heiloo. Vanaf 1972 is hij als organist verbonden aan de Groote of Nieuwe Kerk te Maassluis, eerst als tweede organist naast Feike Asma, na diens overlijden in 1984 als vaste bespeler van het beroemde Garrels-orgel.

Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur ontving Jaap Kroonenburg tweemaal een onderscheiding van de Société Académique d'Education 'Arts, Sciences et Lettres' te Parijs. In 1991 betrof het de zilveren medaille en in 2005 de vergulden medaille. In 2004 ontving hij van de Vereniging van Kerkvoogden in de Nederlands Hervormde Kerk het draaginsigne in goud wegens het vervullen van de functie van organist gedurende meer dan veertig jaar. Verder werd Jaap Kroonenburg in februari 2008 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kroonenburg speelt in Putten werken van Widor, Festing, Mendelsohn-Bartholdy, maar ook van de Nederlandse componisten Cor Kee, Jan Zwart en Willem Hendrik Zwart.

Woensdag 12 augustus 2009 zal de Canadese organist André Knevel het concert van de zomerserie verzorgen. Vanavond (29 juli) geeft Peter Eilander een concert in de Oude Kerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie