Regio Noord Veluwe tegen uitbreiding airport Lelystad

3 juli 2009 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeenten in de Regio Noord Veluwe gaan zich gezamenlijk verzetten tegen uitbreiding van vliegveld Lelystad en de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast. In elk geval zullen Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Elburg, Putten en Ermelo een reactie geven op de milieu effecten rapportage (MER).

door Jeanne Dijkstra

De gemeenten vrezen voor de uitbreiding van de luchthaven en zijn bang dat Lelystad airport uitgroeit tot de derde grote luchthaven. Topman Cor Vrieswijk van Easy Jet opperde deze week in de media om de naam van Lelystad Airport te veranderen in Amsterdam-Lelystad of Amsterdam-Noord omdat het duidelijk maakt dat Lelystad dichtbij Amsterdam en Schiphol ligt. De directeur van het vliegveld, Lex Oude Weernink heeft dat beaamd en heeft gezegd al volop bezig te zijn met het bedenken van een nieuwe naam. De naam Amsterdam-Lelystad is volgens hem een kanshebber, maar ook een naam als Amsterdam-Flevoland doet het volgens hem goed. Oude Weernink is blij met de interesse van easyJet in Lelystad. Vrieswijk wil het vliegveld gebruiken voor 'vakantiebestemmingsachtig verkeer' en wil zelfs helpen met de ontwikkeling van Lelystad Airport, want voordat de luchtvaartmaatschappij in Lelystad komt, moet de uitbreiding van het vliegveld een feit zijn.

Ook in Nijkerk houdt het vliegveld de gemoederen bezig. Gemeenteraadsleden kunnen wel opheldering vragen aan Hans Alders over de uitbreiding van vliegveld Lelystad maar mogen daar vervolgens niets over naar buiten brengen. Dat is hen gezegd door Alders tijdens een informatiebijeenkomst over de Alderstafel. De raadsfractie CDA heeft hierover vragen gesteld aan het college van b & w van Nijkerk. De Nijkerkse CDA-fractie maakt zich zorgen over met name de eventuele geluidsoverlast en luchtkwaliteit. Het CDA wil nu weten wat door Nijkerk naar voren is gebracht als het gaat om de natuur- en milieueffecten van een eventuele uitbreiding van vliegveld Lelystad en om welk aantal vliegbewegingen het nu gaat. Ook wil de fractie weten wat de nadelige gevolgen voor Nijkerk kunnen zijn wanneer wordt gekozen voor een andere locatie dan het huidige vliegveld Lelystad. Er worden onder meer twee locaties binnen de gemeente Dronten genoemd.

In de gemeenteraadsvergadering van Harderwijk deze week stelde wethouder Teeninga dat bovengenoemde gemeenten samen gaan optrekken. Tot nu toe trokken alleen de gemeenten Harderwijk en Nunspeet samen op tegen de verwachte geluidsoverlast door opstijgende vliegtuigen boven Hierden en Hulshorst. Alternatieve routes die Harderwijk en Nunspeet hebben aangedragen, zijn niet het nieuwe plan opgenomen van de nieuwe luchthaven in Lelystad.

Volgens Teeninga is het zaak dat de gemeenten hun zienswijze nu zoveel mogelijk op elkaar gaan afstemmen. Volgens de Harderwijkse wethouder zet gedeputeerde Verdaas zich in om de overlast voor de regio zoveel mogelijk te beperken. De gezamenlijke reactie moet voor 22 juli bij de provincie Flevoland binnen zijn. Nog voor de zomer zal de commissie Alders met een uiteindelijk advies aan minister Eurlings komen.

advertentie
advertentie