Jan Vayne en Martin Mans in concert

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Vandaag, woensdag 22 juli 2009 geven meesterpianist en -organist Jan Vayne en Martin Mans een zomerconcert in de Kruiskerk aan de Venestraat 44 in Nijkerk waarin zij een live presentatie geven van hun nieuwe DVD.

Tijdens het programma voeren zij een deel van het opgenomen werk uit. Onder andere Ave Maria, Marche Militaire, Funiculi, Funicula, Mijn Gebed, thema’s van Lloyd-Webber en Luna brengen zij op virtuoze wijze bij de luisteraar. Als hoogtepunt voor de pauze spelen zij vierhandig op de vleugel een spectaculaire Hongaarse Dans van Brahms. Tijdens het concert biedt Jan Vayne spontaan gelegenheid verzoeken in te dienen waarvan hij ter plekke een geniaal arrangement maakt. Hét bewijs van zijn improvisatietalent. De titel van de nieuwe DVD luidt: Jan Vayne en Martin Mans in Parijs. Een document met beelden en muziek uit de monumentale kathedraal St. Eustache en uit het schilderachtige Parijs. Tenslotte maakt een speciale gast zijn opwachting. De operazanger Rob van Surksum levert een bijzondere bijdrage aan het geheel. Hij is bekend vanwege zijn hoofdrol in de Phantom of the Opera.

Eerste DVD

In december hebben de twee Klaviervirtuozen een weergaloos concert gegeven in de majestueuze St. Eustache in Parijs. Zij bespeelden beide het grote Van den Heuvel orgel met de twee speeltafels. Daarnaast brachten zij muziek op orgel en vleugel ten gehore. Van dit feestelijke concert is een live registratie gemaakt op DVD. Het concert is een programma van toppers uit de klassieke en populaire muziek. De interactie met het publiek is tevens vastgelegd. Verder bevat het album beelden van de mooiste locaties van Parijs met interviews met de organist en pianist. Het duo heeft inmiddels een gouden CD op haar naam staan. Het album ‘Twee Klaviervirtuozen in Concert’ heeft het predikaat goud verworven. Deel 2 in deze serie is inmiddels verschenen.

Jan Vayne is woonachtig in Zwolle en speelt vanaf 5-jarige leeftijd piano. Hij heeft een opleiding piano en kerkorgel gevolgd aan het Zwolse conservatorium. Dikwijls tegen de zin van zijn leraren in, heeft hij een eigen improvisatiestijl ontwikkeld waarin hij klassieke en moderne muziek combineert. Dit is een grote overeenkomst tussen hem en de organist Martin Mans die tevens aan zijn muziek een eigen gezicht heeft gegeven. Deze gelijkgestemdheid is een aanleiding tot het geven van gezamenlijke concerten.

Kathedraalconcerten

Vanaf 7 november 2009 krijgt de concertserie Kathedraalconcerten een vervolg. Dit is een groot project waarin Jan Vayne en Martin Mans in samenwerking met de bekende zangeres Petra Berger een kathedralentour maken. Naast de theaters die Jan en Petra aandoen in Nederland, is dit een serie in monumentale kathedralen waarin een breed programma wordt gepositioneerd in vele muziekstijlen. Het kathedraalorgel speelt daarin een rol en wordt bespeeld door de veelzijdige organist Martin Mans. Een mannenkoor o.l.v. Martin krijgt een podiumplaats en The Martin Mans Formation geeft het concert extra allure.

Het concert begint om 20.00 uur. Reserveren is aan te bevelen. Dit is mogelijk via www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06-52281279. Op de concertavond zijn de overige kaarten aan de kerkdeur te koop. De toegang bedraagt € 17,50 en voor kinderen t/m 11 jaar € 7,50. Wie reserveert krijgt € 2,50 korting.

advertentie
advertentie