Nijkerkse canon gepresenteerd

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Timo en Saskia presenteerden de eerste inventarisatie die gemaakt is door een werkgroep, die verder werd gevormd door Tiny Smorenburg, Cees van den Bosch, Dion van Hoorn. De groep werd bijgestaan door Micha Cluysenaer van Stichting Gelders Erfgoed. Cluysenaer gaf een toelichting op haar advieswerk. Zij concludeerde dat Nijkerk een rijke historie kent. Zij vertelde dat de werkgroep de 14 hoofdlijnen van de nationale geschiedeniscanon als uitgangspunt had genomen om te komen tot een samenhangend geheel. ,,Een canon is een chronologisch geheel van hoogte- en dieptepunten, personen, voorwerpen, teksten, verschijnselen en kunstwerken die samen laten zien hoe Nijkerk zich heeft ontwikkeld tot de stad die het nu is,” zo definieerde zij de Nijkerkse canon. Een canon is in eerste aanleg vooral bestemd voor het onderwijs. ,,Je gunt ieder kind, maar ook iedere inwoner die kennis over de eigen omgeving.” Volgens Cluysenaer is een canon geen dictaat, omdat geschiedenis een gesprek zonder einde is. ,,Een canon is heel geschikt om betrokkenheid bij de eigen leefomgeving te vergroten en kan zorgen voor meer verantwoordelijkheidsgevoel voor het eigen, stedelijke culturele erfgoed. Je kijkt met andere ogen naar je eigen omgeving als je er meer van weet.”

Jam bij de Aldi herinnert aan geschiedenis NIJKERK - ,,Het gaat vanavond niet over het het canon van Nijkerk, zoals ik ergens in de pers las,” begon Timo Ridder de presentatie van de geschiedeniscanon van Nijkerk, die hij samen met Saskia van den Berg verzorgde voor belangstellenden in de oude raadszaal van het stadhuis.

door Henk Brinkman

Cultuur bij de Aldi

Dat laatste werd bevestigd door één van de deelnemers, die vertelde aan de Nijkerkse geschiedenis te zijn herinnerd, toen hij bij de Aldi een pot jam kocht, die afkomstig was uit het Duitse Paderborn. In de Middeleeuwen had het klooster Paderborn veel grond in bezit bnij Nijkerk. Timo Ridder concludeerde dat ,,de Aldi dus ook een cultuurdrager is geworden.”

Voorlopige canon

De werkgroep presenteerde een voorlopige indeling van de Nijkerkse geschiedenis in tien tijdvakken: 1. Jagers en boeren; 2. Grieken en Romeinen; 3. Monniken en ridders; 4. Steden en staten; 5. Ontdekkers en Hervormers; 6. Regenten en vorsten; 7. Pruiken en revoluties; 8. Burgers en stoommachines; 9. Wereldoorlogen; 10. Televisie en computer.

In ieder tijdvak zijn een aantal vensters op de historie van Nijkerk ingedeeld, waarin belangrijke gebeurtenissen een plaats krijgen, zoals de Nijkerkse beroeringen en de tabakscultuur in de 18e eeuw, het verkrijgen van stadsrechten in de 15e eeuw, de banden met het Amerikaanse Schenectady, dat in de 18e eeuw door Nijkerkers werd gesticht, de toren, de Tweede Wereldoorlog.

Het doel van deze bijeenkomst was het gesprek hierover met vooral onderwijskrachten om te komen tot een definitieve canon. Timo Ridder sprak als wens uit dat in het stadhuis een zuil zou worden geplaatst waarin beelden van de Nijkerkse geschiedenis volgens de indeling van de canon te bewonderen zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie