Bernhard Steenwijk met emeritaat

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

Drie maanden na zijn geboorte overleed zijn vader. Zijn moeder was toen 27 jaar en moest in die tijd zelf aan de kost zien te komen. Er waren toen nog geen uitkeringen voor weduwen. Zijn moeder ging kostgangers houden, maar breed had het gezin Steenwijk het niet. ,,Ik heb het niet royaal gehad in mijn jeugd, maar het heeft mij aan niets ontbroken,” zegt Steenwijk over de vroegste jaren van zijn jeugd. ,,Ik heb diep respect voor mijn moeder. Er waren soms wel 10 man in huis. Maar zij bepaalde de regels. Aan tafel las zij uit de bijbel en ging zij voor in gebed. Ook al zat er ruig volk, maar ze luisterden allemaal.” Wel moesten ook de kinderen aan tafel stil zijn, maar daar had de jonge Bernhard Steenwijk moeite mee. ,,Als we stil waren kregen we een cent en als we praatten moesten we een cent betalen. Maar ja, ik ben nog steeds aan het aflossen.”

Een predikant moet ook humor hebben NIJKERK - Dominee Bernhard Steenwijk gaat deze week met emeritaat. Zijn laatste kerkdienst heeft hij op Paaszondag gehouden op de begraafplaats in Nijkerk. Bernhard Steenwijk werd in 1944 geboren en zoals zoveel kinderen in die tijd werd hij vernoemd naar een lid van het in ballingschap levende koninklijk huis. Hij wilde als kind buschauffeur of dominee worden. Na omzwervingen in de elektrotechniek en een carrière als vertegenwoordiger werd hij uiteindelijk toch predikant.

door Henk Brinkman

In die omstandigheden was er geen geld voor studie, dus ging Steenwijk na de Mulo gewoon aan het werk. Hij werd vertegenwoordiger, maar de wens om predikant te worden bleef bij hem aanwezig. Hij begon een studie bij het LOI, die hij voornamelijk deed in de hotelkamers waar hij vaak moest overnachten. Hij werkte in die tijd als vertegenwoordiger in het zuiden van het land. Later deed hij staatsexamen en zakte op 0,1 punt. Halverwege de jaren ‘70 - hij was inmiddels getrouwd en woonde in Kampen - slaagde hij toch en heeft zich toen ingeschreven aan de Theologische Universiteit van Kampen, waar hij in 1985 afstudeerde. Na zijn eerste gemeente waar hij als predikant diende - Musselkanaal - werd hij in 1990 beroepen in Nijkerk. Op Kerstavond 1990 besloot hij dat beroep aan te nemen. Dat werd op 13 januari in Nijkerk bekendgemaakt. Maar op 14 januari overleed zijn vrouw Geke plotseling. Na uitvoerig overleg met zijn zoons, besloot hij toch zich in Nijkerk te vestigen.

Bernhard Steenwijk ontmoette later zijn huidige vrouw Aartje, met wie hij drie jaar geleden in het huwelijk trad. ,,De mensen waren wel blij met ons. Er zaten 550 mensen in de kerk.” Ze hebben heel lang gewacht met een huwelijk. Aartje woonde in Schoonrewoerd. Zij was weduwe en wilde niet met haar kinderen uit die plaats vertrekken. Pas toen die volwassen waren, hebben Bernhard en Aartje de stap gewaagd. ,,En onze kinderen waren getuigen.”

Bernhard en Aartje Steenwijk blijven in Nijkerk wonen, omdat ze zich er thuis voelen. Ze zitten nog vol plannen. ,,We hebben geen geraniums om achter te zitten.”

advertentie
advertentie