Duitse ex-soldaat wil schoon schip maken

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

Het is maar een kleine gebeurtenis, die toen plaatsvond in de bange laatste oorlogsweek, toen Nijkerk onder vuur lag van de oprukkende bevrijders, die vanuit de richting Voorthuizen de stad onder vuur namen. Een week waarin het leven stilstond, schreef de Nijkerkse onderwijzer P.G. de Zeeuw J.Gzn in zijn kroniek over Nijkerk in de oorlog. De bombardementen begonnen op zondag 15 april. Op maandag vonden er al gevechten plaats tussen Duitse legereenheden en Candadese troepen bij Driedorp. De bevrijders waren aan een opmars begonnen vanuit Voorthuizen. Daarna begonnen de bombardementen, waarbij volgens sommigen zo’n 1200 granaten op de stad werden afgevuurd. Drieëndertig Nijkerkers kwamen in die week om het leven.

NIJKERK - Het parochiebestuur van de Rooms Katholieke Kerk aan de Holkerstraat kreeg eind vorig jaar een wel heel bijzondere brief. Uit Duitsland. Een Duitser die in de oorlog in Nederland was gelegerd, heeft rond de bevrijding van Nijkerk een fiets, die voor het kerkgebouw aan de Holkerstraat stond meegenomen toen hij op de vlucht was voor de oprukkende Canadezen. Hij is nu op zoek naar de eigenaar of diens nabestaanden.

door Henk Brinkman

Duitsers op de vlucht

De hele week trokken vluchtende Duitse compagnieën door de stad naar het westen. En één van hen nam de fiets mee die tegen het kerkgebouw op de Holkerstraat stond. Om sneller weg te kunnen komen van de gevechtshandelingen. De locatie is verklaarbaar. De Holkerstraat was de uitvalsweg naar her westen. Dat er een fiets stond, is op zich al een bijzonderheid. Als je al een fiets had in die dagen, was je daar bijzonder zuinig op. Maar de omstandigheden waren bijzonder. Niemand waagde zich op straat.

Schoon schip maken

Nu, 64 jaar later, heeft de betreffende soldaat kennelijk gewetenswroeging over zijn daad. Hij wil de eigenaar van de fiets of diens nabestaanden opsporen om hen een genoegdoening te geven voor zijn diefstal. Hij wenst echter zelf onbekend te blijven. De brief is geschreven door een bevriende arts, die wel vermeldt dat de ex-soldaat in kwestie nu nog organist is in een Rooms Katholieke kerk in zijn woonplaats in Duitsland.

Het kerkbestuur van de parochie respecteert de wens van de man om onbekend te blijven en publiceert de brief niet. Wel heeft er inmiddels in het parochieblad een oproep gestaan, maar die heeft geen reacties opgeleverd. Daarom is besloten de redactie van deze krant te vragen het verhaal te publiceren. Ieder die meent dat het zijn of haar fiets kan zijn - of fiets van vader, moeder, opa of oma - kan zich melden bij het parochiehuis aan de Holkerstraat. Het kerkbestuur beschikt over een gedetailleerde beschrijving van de fiets. Die worden niet bekend gemaakt om gelukszoekers de pas af te snijden.

advertentie
advertentie