,,Weg met overbodige regels!’’

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

Wethouder Bert de Graaf en beleidsambtenaar Klaas Brouwer begonnen pakweg anderhalf jaar geleden het project met een bijeenkomst, waar de ondernemersverenigingen, de horeca, de Kamer van Koophandel en stichting Pleinpromotie waren uitgenodigd. In die bijeenkomst werd gebrainstormd over mogelijke regels die afgeschaft zouden kunnen worden.

De Graaf: ,,Ver-trouw op goed burgerschap’’ NIJKERK - Het college stelt de gemeenteraad voor om overbodige regels uit de APV (algemene plaatselijke verordening) en diverse andere verordeningen te schrappen. Dit scheelt inwoners en ondernemers van Nijkerk niet alleen veel onnodige moeite, maar levert in totaal ook een jaarlijkse besparing op van ruim € 50.000.

door Henk Brinkman

Daarnaast ging een ambtelijke werkgroep aan de slag om verordeningen uit te pluizen op overbodigheden. Het resultaat van die arbeid is vervat in een voorstel van het college om de APV aan te passen. Dat resultaat is ook aan de toenmalige deelnemers gepresenteerd.

Volgens verantwoordelijk wethouder Bert de Graaf leverde dat leuke discussies op. ,,Veel onderlinge discussie, waarbij de één afschaffing van een bepaalde regel bepleitte en de ander daar toch weer bezwaren tegen had. Regels hebben toch altijd een historische achtergrond en een reden om iets te regelen.”

Voor Bert de Graaf gelden vier kernwoorden: ,,Vertrouwen, verantwoordelijkheid, vrijheid en uitproberen. Een aantal regels wordt afgeschaft, maar dan ga ik ervan uit dat mensen die er gebruik van maken en de mensen die beschermd moeten worden op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaan. Het verbranden van snoeihout kent straks geen regels meer, maar iedereen weet dat als de wind verkeerd staat, de rook zo bij een ander de slaapkamer binnenkomt. Dan zullen buren vertrouwen in elkaar moeten hebben dat ze verantwoord daarmee omgaan.”

Er is geen evaluatie gepland. De Graaf: ,,We gaan het gewoon uitproberen. Klachten zullen reden zijn om zaken opnieuw te bekijken.”

De Graaf ziet het als een grote stap in de goede richting. ,,Het gaat erom de regels die er nog wel zijn zo toe te passen dat mensen er zo weinig mogelijk last van hebben.”

Klaas Brouwer: ,,Er staat bijvoorbeeld nergens dat een bouwvergunning in vijfvoud moet worden aangevraagd. Dat soort dingen moeten sneller en met minder kosten. Ook zal een aantal vergunningen voor onbepaalde tijd worden uitgegeven, andere voor een periode van vijf jaar. Dan hoeft een ondernemer niet elk jaar een aanvraag te doen en leges te betalen.”

Nu kun je vertrouwen hebben in het fatsoen van de burgers, maar daarmee worden niet alle problemen opgelost, zoals ook blijkt uit programma’s als de Rijdende Rechter. De Graaf: ,,Mensen kunnen met klachten terecht bij het gemeentehuis. En ook op de gemeentelijke website is een link te vinden: Waar heb ik last van? Daar kun je ook klachten kwijt. Ik ga er wel vanuit dat mensen eerst hun klacht met de veroorzaker bespreken. Als je ergens last van hebt, moet je niet meteen bij de gemeente op de stoep staan. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie