Bakkerij Toebast draait weer

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Een groot deel van de bakkerij wordt op 19 april 1945 verwoest door een verdwaalde granaat. Ondanks schuilen in de kelder komt de bakkersfamilie Stolp om het leven. De bakkerij wordt door Gijsbert Van Montfrans, knecht van Stolp, voortgezet. Na de oorlog begint ook hier de wederopbouw. In de jaren daarna is de bakkerij steeds verbouwd. Dennis Toebast neemt in 1995 de bakkerij over van zoon Jan Van Montfrans. Zeven jaar geleden is de winkel verbouwd en nu was de bakkerij aan de beurt.

Verbouwde bakkerij is toe- komstbestendig HOEVELAKEN - Na negen weken van hard werken, zit de verbouwing erop: de bakkerij van Brood en Banketbakkerij Toebast is omgetoverd tot een op de toekomst voorbereide bakkerij. In feite zijn Dennis en Ciska Toebast vier jaar geleden al begonnen. Eerst met ideeën en later concrete bouwtekeningen. In eerste instantie was de gemeente het er niet mee eens. Later zijn ze er samen met de gemeente uitgekomen en zie nu het resultaat.

door Maureen van Goethem

Heden

Het echte werk begon met de sloop van de oude bakkerij. Bij het wegbreken van de oude bakkerij kwamen er boerderijraampjes en zelfs nog een oude gierput tevoorschijn. De opbouw vanaf de fundering gaf in ieder geval het voordeel dat voorzieningen als bijvoorbeeld stroom opnieuw gelegd en aangesloten kon worden. Daarmee is de stroomtoevoer op de toekomst voorbereid.

Dennis heeft zo’n twee jaar geleden de complete nieuwe bakkerij van de Konmar opgekocht. Dennis: ,,De ovens werden het eerst gebouwd. Dat gebeurde zo omdat wij alles gelijkvloers wilden hebben. Bij Van Hoogt Transport hebben we de ovens eerst opgebouwd, op de kraanwagen gezet en met takels op zijn plek gebracht. Nu hebben we geen last gehad van bijvoorbeeld drempels.” Tijdens de verbouwing is dankbaar gebruik gemaakt van een bakkerij uit Nijkerk, want de winkel bleef gewoon open.

Toekomst

,,Nu wordt het zo dat we achteraan beginnen,” zegt Ciska. ,,Daar komen de hoge kwaliteit grondstoffen binnen. Dan werken wij van achteren naar voren. En gedurende het proces komen we steeds dichter in de buurt van de winkel. Als het eindproduct klaar is kan het meteen op de schappen.” ,,Wij gaan aanmerkelijk minder kilometers lopen,”vervolgt Dennis.

Om een ruim assortiment brood aan de klant te kunnen aanbieden zijn er bij Toebast veel mensen bezig. ,,Op dit moment moeten we allemaal nog wel wennen aan de nieuwe systemen. Alles is computergestuurd en dat kost nu iets meer tijd om alles in te regelen,” aldus Dennis. Op de vraag welk brood en welke taart het lekkerste is, antwoordt Dennis: ,,De Hoevebol is een door ons samengesteld recept, is dus alleen bij ons verkrijgbaar en helemaal top. Onze chipolatataart is overheerlijk.”

Bakker Toebast is een ambachtelijk bedrijf in een modern jasje: Alles wordt op de ambachtelijke manier gemaakt, gebruik makend van alle moderne technieken. In september volgt er een open huis zodat iedereen de nieuwe bakkerij kan bekijken.

advertentie
advertentie