Roemeense criminelen ´skimmend´ over de Veluwe

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/VELUWE - Op dit moment zijn Roemeense criminelen weer actief met skimmen op de Noord-Veluwe. Skimmen is het kopieren van Pinpasgegevens en het aflezen van de pincode waarmee criminelen valse passen kunnen maken. In Harderwijk, Nunspeet en 't Harde zijn de afgelopen weken diverse meldingen bij de politie binnengkomen van gedupeerden. Dank zij een oplettende getuige kon de politie woensdag op station 't Harde drie Roemenen aanhouden die bezig waren met het skimmen van de kaartautomaat van de NS. De technische recherche trof skimapparatuur op de kaartautomaat aan.

door Jeanne Dijkstra

Dat de skimmers in Nederland zo vaak actief zijn, is wel logisch, vindt Bob Goulooze van het bedrijf Currence dat zich bezig houdt met de veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland. ,,Nederland werkt namelijk nog met magneetstrips, waar andere landen al zijn overgegaan op chips. Die zijn veel lastiger te skimmen. De skimmers zijn gemakzuchtig en kiezen natuurlijk het land waar zij het gemakkelijkste kunnen skimmen en dat is Nederland. Je kunt er overigens gif op innemen dat het bij skimmers om Roemenen gaat. Die zijn hierin gespecialiseerd.'' Volgens Goulooze zal de magneetstrip op de pinpassen binnen niet al te lange tijd ook in Nederland plaatsmaken voor de chip. ,,We lopen hierin nog een beetje achter.'' Overigens benadrukt hij dat iedereen overlast kan krijgen van de skimmers, ook al zijn de passen van mensen niet altijd geskimd doordat zij wel hun hand boven de pinhandeling houden. ,,Veel banken blokkeren namelijk de pasjes als er sprake is geweest van een skimmers uit voorzorg. Ook van mensen die niet gedupeerd zijn. En dat is lastig.'' Volgens Goulooze is er maar een echte remedie om het skimmen onmogelijk te maken. ,,Dat is om de hand boven het intoetsen van de pincode te houden zodat die wordt afgeschermd van de camera die er door de skimmers boven is geplaatst. Als iedereen dat zou doen, zou het afgelopen zijn met skimmen.'' Politievoorlichter Noord-Veluwe Anton de Ronde voegt daar nog een paar tips aan toe. ,,Mensen moeten ook altijd alert zijn op het 'mondje' waarin de pinpas moet worden geplaatst en kijken of die er niet is opgeplakt. Daarnaast ook goed opletten of er geen verdachte figuren rondhangen die de automaat observeren. Maar de hand het intoetsen houden is natuurlijk het meest efficiënt'', aldus De ronde.

Mevrouw Van het Kleinslag uit Nunspeet kan er over meepraten. Onverlaten sloegen toe en Van het Kleinslag was ruim € 1.400,00 lichter. ,,Eigenlijk de bank'', zegt ze. ,,Want die vergoedt de schade in geval van skimmen.Volgens de berichten zijn veel mensen de dupe geworden na het tanken bij Tango-benzinestation in Nunspeet. Ik heb gehoord sommigen zelfs voor ruim € 4.000,00. Er hebben mensen met hele boodschappen kratten bij de supermarkt gestaan en toen men wilde afrekenen ging dat niet want de pas was geblokkeerd. Wij ontdekten het later omdat een internet-betaling gedaan moest worden. We belden onze bank en wat schetste onze verbazing? De bank had (gelukkig) ook onze pas geblokkeerd maar was alleen vergeten de eigenaar van de pas te informeren. Slordigheidje. Het zij ze vergeven! De transacties hebben plaatsgevonden in Londen. Toen wij de bank belden met de mededeling dat er skimming had plaatsgevonden werd ons toch nog wel even gevraagd of er geen familielid in London was geweest. Nou, nee want wij hadden een uur voordat men toesloeg zelf nog met de pas aan de Laan bij onze bank een pintransactie gedaan. Hoe snel kom je van Nunspeet naar Londen. Dat is nog eens bewijsmateriaal'', zegt ze lachend. Volgens mevrouw Van het Kleinslag is het moeilijk te zien dat er skimmers aan het werk zijn. Je vindt geen spoor van een cameraatje of iets wat niet in orde lijkt en toch is het bingo.'' Ze wil mensen graag waarschuwen. ,,Mensen, pas op! Een gewaarschuwd mens telt voor vele euro's.''

Foto Jeanne Dijkstra : Hou je hand boven het intoetsen van de pincode en wees de skimmer te slim af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie