Bewoners Groenestraat kwaad

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Vorig jaar maakte woningcorporatie Portaal, eigenaar van de gebouwen van verzorgingscentrum Sint Jozef nieuwbouwplannen bekend voor het verzorgingscentrum Sint Jozef, het oude zusterhuis en basisschool het Baken. De bewoners van de Groenestraat reageerden toen al met verbijstering. Om het plan te financieren zou de basisschool naar de Huserstraat worden verplaatst en aan de Groenestraat zouden appartementen en woningen komen, die direct aan de straat zouden worden geplaatst. Daarmee zou de straat een stuk smaller lijken. Nu kijken de bewoners uit op het schoolplein van Het Baken. De bewoners van de Groenestraat kwamen in actie en Portaal zegde toe met hen na de zomervakantie te overleggen over alternatieven. Vincent van Oordt, directeur van Portaal geeft toe dat het langer heeft geduurd, maar geeft daarvoor geen duidelijke reden.

NIJKERK - ,,In het nieuwe plan voor Sint Jozef is nauwelijks iets veranderd. De nieuwe schets is over de oude geplaatst en er is een lijntje naar achteren verplaatst. Dat is alles.” Boos en geschokt verlieten de bewoners van de Groenestraat de informatiebijeenkomst die vorige week werd gehouden.

door Henk Brinkman

Wijzigingen

Van Oordt licht de wijzigingen in de plannen toe. ,,De gevellijn van de woningen aan de Groenestraat is 2,5 meter naar achteren verplaatst en het wegprofiel van de Gronestraat is verbreed. Ook aan de gevels van de woningen zijn wijzigingen aangebracht, waardoor dit aansluit bij de klassieke uitstraling van de straat. Er is nu geen sprake meer van één lange gevellijn, maar van meer variatie in de gevels. Om dat te bereiken worden er twee woningen minder gebouwd. Dat is jammer, maar niet onoverkomenlijk.”

Teleurgesteld

De bewoners van de Groenestraat reageren zeer teleurgesteld op de nieuwe plannen en hebben die teleurstelling in een brief aan de gemeenteraad geuit. Woordvoerder Willemijn Westendorp: ,,Vorig jaar hebben wij schetsjes gemaakt en ingestuurd om de plannen te wijzigen en aanvaardbaar te maken. Dat was natuurlijk niet zo professioneel, maar wij hebben geen geld om een architect in te huren. Wij willen graag de groene ruimte, die nu aan de binnenzijde van het complex is voorzien, langs de Groenestraat hebben, waardoor de gebouwen en woningen 5 tot 10 meter naar achteren kunnen worden geplaatst. Dan kan het binnenterrein worden bebouwd. Maar met die schetsjes is niets gedaan. Alleen de gevels zijn in de nieuwe plannen iets gewijzigd en de gevellijn is maar 2,5 meter verplaatst. Verder niets.”

Ook de gang van zaken rond de informatiebijeenkomst zit de actievoerders dwars. ,,Het heeft acht maanden geduurd voor er iets gebeurde. Maar de architect en de directeur van Portaal waren niet aanwezig. Terwijl wij hen de datum voor de bijeenkomst hebben laten vaststellen. Dan kun je daar toch rekening mee houden. Nu voelen we ons totaal niet serieus genomen. Het is respectloos.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie