Commentaar: Mondige burgers versus de Machten

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De strijd tussen de bewoners van de Groenestraat en woningcorporatie Portaal heefteen nieuw hoogtepunt (of dieptepunt) bereikt. bereikt. En voor de zoveelste keer draait het om communicatie of het gebrek daaraan.

Het verhaal wordt eentonig. Vorige week woensdag belegde Portaal een informatie-avond over de ver(nieuw)bouw van Sint Jozef en basisschool Het Baken. Het liep uit op een fiasco. De omwonenden voelden zich absoluut niet serieus genomen. Een directeur die schittert door afwezigheid, een architect die de moeite niet neemt om zijn ontwerp uit te leggen en te vertellen waarom de door de bewoners ingediende schetsen niet verantwoord zouden zijn. Bovendien laat een afspraak voor een informatiebijeenkomst ruim 8 maanden op zich wachten. En als er dan een bijeenkomst wordt gehouden, zijn de plannen in de ogen van de bewoners nauwelijks veranderd.

Dat burgers zich dan niet serieus genomen voelen, mag in die omstandigheden niet verwonderlijk zijn.

Het gemeentebestuur, in deze zaken vertegenwoordigd door wethouder Renger Walet, heeft enige tijd geleden, door schade en schande wijs geworden, voor een andere strategie gekozen. Als een projectontwikkelaar of een woningcorporatie plannen heeft voor de bouw van woningen op een inbreidingslocatie in de stad of één van de kernen van de gemeente, moeten de projectontwikkelaars eerst zelf in gesprek gaan met omwonenden en belanghebbenden. Op die manier kunnen zij draagvlak voor hun plannen creëren en worden ellenlange ruimetelijke ordeningsprocedures voorkomen.

Dat is althans de gedachte van het gemeentebestuur. Daarbij wordt echter een niet onbelangrijk aspect over het hoofd gezien. De gesprekken tussen burgers en projectontwikkelaars zijn gesprekken tussen ongelijken. De mogelijkheden om gebruik te maken van deskundigen zijn voor machtige projectontwikkelaars oneindig veel groter dan voor burgers. Het gevolg van de nieuwe strategie is dat burgers zich in al hun mondigheid onmachtig voelen. Ze worden door een gemeentebestuur aan hun lot overgelaten, in plaats dat het gemeentebestuur voor hen opkomt. En daar was democratie toch om begonnen: bescherming van belangen van individuele burgers.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie