Nijkerkerveen blijft nog in discussie

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Het gemeentebestuur heeft de plannen voor de toekomst van Nijkerkerveen begin, na een fikse vertraging, december 2008 gepubliceerd en gepresenteerd. Daarbij werd een tijdpad vermeld, dat voorzag in snelle advisering door de door de gemeenteraad ingestelde adviesgroep. Die zou 30 december een advies moeten uitbrengen, waarna het college dat in januari bij een voorstel voor de gemeenteraad zou kunnen betrekken. In februari zou de gemeenteraad dat voorstel bespreken en in de raadsvergadering van eind februari zou de raad dan een besluit moeten nemen over de voorkeursvariant.

NIJKERKERVEEN - De toekomstplannen voor Nijkerkerveen blijven de gemoederen in het dorp en bij het gemeentebestuur danig bezighouden. De door de raad ingestelde adviesgroep wil meer tijd voor raadpleging van de achterban en de bevolking in het dorp, terwijl het gemeentebestuur aandringt op snelle besluitvorming, eind februari in de gemeenteraad. De adviesgroep wil dan pas adviseren. door Henk Brinkman

De adviesgroep was over de gang van zaken ontstemd en heeft dat in een brief aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. Daarin wijst de adviesgroep op het grote belang dat de gemeenteraad hecht aan het interactieve proces om tot een goed toekomstplan te komen. Adviesgroeplid Erik den Hertog verwoordde de ontstemming eerder in deze krant. Hij wees erop dat het gemeentebestuur ruim de tijd had genomen om de vier varianten op te stellen. De adviesgroep zou dan, volgens Den Hertog met stoom en kokend water tijdens de kersdagen moeten doorwerken om een advies uit te brengen. In de brief aan de gemeenteraad, waarvan een afschrift naar het college werd gestuurd, gaat de groep in op het belang van gedegen advisering. Het college had aangevoerd dat uitstel van besluitvorming nadelige gevolgen zou hebben voor de Veensche voetbalclub Veensche Boys. De club kampt met ruimtenood en achterstallig onderhoud. De adviesgroep onderkent het belang van de plannen voor de voetbalclub, maar wil juist daarom meer tijd om de zaak te overwegen. ,,Een definitieve oplossing voor deze sportvereniging legt binnen de context van de uitbreiding van ons dorp ook bij ons groot gewicht in de schaal. Juist daarom willen wij hier zeer zorgvuldig mee omgaan,” schrijft de adviesgroep. De adviesgroep heeft inmiddels ook in een acht kantjes tellend document vragen gesteld over de gepresenteerde plannen. De antwoorden op die vragen wil de adviesgroep bespreken met de achterban uit de zogenoemde stamtafels. Daarna pas kan de groep een advies uitbrengen.

CDA-bijeenkomst

Dinsdag hield de CDA-fractie een informatiebijeenkomst in Concordia in Nijkerkerveen. Daar kwam de kwestie ook aan de orde. Wethouder Renger Walet maakte bekend dat de adviesgroep is uitgenodigd voor overleg met hem en zijn collega Henk Lambooij op maandag 12 januari. Tijdens die bijeenkomst willen de wethouders de vragen die de adviesgroep inmiddels heeft gesteld over de plannen mondeling beantwoorden. Ook zal worden overlegd over het verdere tijdpad. Wetouder Renger Walet zei na afloop van de bijeenkomst dat niet allen de nijpende positie van Veensche Boys reden is om aan te dringen op snelle besluitvorming. ,,De gemeente is mede-eigenaar van veel grond in het plangebied. Zolang daar niets mee gebeurt lpen de rentelasten voor de gemeente ook op.”

Dat er veel vragen leven, bleek ook tijdens de CDA-bijeenkomst. Hugo Doornhof moest constateren, dat er nog teveel vragen leven om nu al tot een voorlopige keuze voor één van de varianten te kunnen komen. Vooral de randvoorwaarden - budgettaire neutraliteit, de bouw van ca 600 woningen en de verplaatsing van Veensche Boys - riepen veel vragen op. In twee varianten is geen sprake van budgettaire neutraliteit en moet de gemeente flink bijpassen. In twee varianten wordt het aantal te bouwen woningen flink overschreden. Ook is in twee varianten geen sprake van verplaatsing van Veensche Boys. De adviesgroep schreef daarover: ,,De vraag die rijst is natuurlijk: hoe moeten we als ‘gewone burgers’ hier nu mee omgaan? Als zo gemakkelijk het toetsingskader aan verandering onderhevig is, wat blijft er dan nog aan handvatten over? De flexibele omgang met ‘randvoorwaarden’ geeft de nodige moeite bij de beoordeling en advisering die wij nog moeten geven; anderzijds maak het ons gemakkelijk (zonder dat wij dit overigens als een vrijbrief beschouwen) de koers van ónze leefbaarheidvisie te volgen.”

René Windhouwer (CDA) zag na afloop toch winstpunten. ,,Het is duidelijk dat er belang wordt gehecht aan betaalbare woningen. Ook wordt er belang gehecht aan de landschappelijke kwaliteit rond het dorp.”

advertentie
advertentie