Theo Manten: ‘Het geld moet op’

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

Met een viertal kleurige folders, die verspreid worden bij hulpverleners, bibliotheken, diaconieën, sportclubs en ook bij werkgevers, wil de gemeente de bekendheid van deze mogelijkheden voor minder bedeelde Nijkerkers vergroten. De folders handelen over Bijzondere Bijstand, schuldhulpverlening, extra geld voor sport, cultuur en vorming en de eenmalige uitkering van 50 euro voor dit jaar.

Ondersteunings-regelingen voor laagste inkomens NIJKERK - Theo Manten kijkt even bedenkelijk als ik bovenstaande kop voor dit artikel suggereer. Dan reageert hij: ,,Tja, eigenlijk is dat wel het geval. Het geld is er ten slotte voor beschikbaar gesteld.” Er zijn allerlei regelingen voor mensen met de laagste inkomens, waarbij de gemeente een belangrijke rol speelt. Met een communicatie-offensief wil Manten de bekendheid van deze regelingen vergroten. ,,We houden nu geld over en dat willen we niet. En het gaat echt niet alleen om uitkeringsgerechtigden. De regelingen zijn ook voor mensen met een baan en een minimuminkomen.”

door Henk Brinkman

Verborgen armoede

Manten: ,,Armoede is vaak verborgen en beladen met schaamte. We kunnen dat alleen signaleren als iedereen daaraan meewerkt. Kijk, mensen met een bijstandsuitkering hebben we als gemeente wel in beeld. Maar het gaat niet alleen om uitkeringsgerechtigden. Ook mensen met een baan en een minimumloon komen er voor in aanmerking. Ook willen we de zogenoemde armoedeval bestrijden. Als mensen na vanuit een bijstandsuitkering aan het werk gaan, vallen allerlei subsidieregeling weg, waardoor zij per saldo minder te besteden hebben. Wie drie jaar lang een uitkering heeft gehad daarna langer dan een half jaar aan het werk is, kan daarvoor een eenmalige premie krijgen.”

In Nijkerk functioneert sinds twee jaar een voedselbank bij het Jezus Centrum. Manten begrijpt dat er een dergelijke voorziening is, maar zou er het liefst voor zorgen dat deze overbodig wordt. ,,Daarom beginnen we nu met deze publiciteitscampagne. Burgers moeten weten dat er regelingen zijn.”

Relatieve armoede

De opmerkingen dat we in Nederland geen echte armoede kennen, wijst hij van de hand: ,,Natuurlijk, vergeleken met de armoede in Derde Wereldlanden is iedereen in Nederland welvarend. Maar vergis je niet, zonder een computer kunnen kinderen geen huiswerk meer maken. Die is keihard nodig. En als kinderen niet de juiste kleding dragen, worden ze uitgesloten en juist voor hen is het ontzettend belangrijk om deel uit te maken van de groep waarin zij verkeren. We hebben nu de middelen om daar iets verlichting in te geven.”

Ook wordt vaak gewezen op misbruik van deze voorzieningen. ,,Klaplopers kunnen niet terecht bij de gemeente voor deze regelingen. Maar een kleine vorm van misbruik kun je niet voorkomen. We willen juist de drempels die bestaan zo laag mogelijk maken. Maar die drempels zijn wel noodzakelijk.”

u Elders op deze pagina worden de regelingen samengevat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie